„Tizenegy golyót lőttek bele, az utcán halt meg” – mesél Ismael Ramos arról a 2006-os napról, amikor Telésforo Ramírezt megölték. A két férfi rendőrjárőr volt Mexikóvárosban, és Ramost máig kísérti a kép, ahogy társa az aszfalton vérzett el.

Raquel Yanac emlékszik arra az éjjelre, amikor rengeteg építőmunkás érkezett betonszállító teherautókkal és a rendőrséggel karöltve, hogy elkezdjék építeni a falat, ami arra volt hivatott, hogy kizárja őket.

Miközben agrokapitalisták kizsákmányolása miatt Amazónia lángol Dél-Amerikában, Kuba tavaly éppen hogy növelte a területének erdővel borított hányadát. Múlt szerdán a Granma című kubai újság egyik cikke számolt be az erdős területek növekedéséről, és azt vizsgálta, hogy az állami környezetvédelmi politikának hogyan sikerült ezt elérnie. Azt is bemutatta, hogy Kuba erdővel borított területei miként háromszorozódtak meg a szocialista időszakban 1959 óta, miközben a világ többi részén tömegesek az erdőirtások.

Gustavo Reyes Reyes nyelvóráján két tucat élénk gyermek azt a feladatot kapta, hogy nevezzék meg egy kolumbiai pörkölt, a „sancocho” hozzávalóit. „Apú” – kiabálják együtt a gyerekek, ami a kisváros őshonos nyelvén, a palenquerón vizet jelent. A spanyol és az afrikai bantu nyelvek keverékéből létrejött palenquero a Kolumbiában beszélt hatvannyolc nyelv egyike. Mivel azonban csak kevesen használják, nehéz élő nyelvként megőrizni.

Több mint ötszázmillió méh pusztult el Brazíliában három hónap alatt. Rio Grande do Sul államban négyszázmillió elpusztult méhet találtak, és a méhészek négy másik államban is tapasztaltak tömeges halálozásokat.