Ahogyan az éghajlatváltozás megnyitja az Arktiszt, az országok igyekeznek kitalálni, hogy hogyan osztozhatnak az erőforrásaiban, úgy, hogy közben megőrzik a békét is. Azt kellene megnézniük, hogy mi történt az ellenkező sarkkörön több mint fél évszázaddal ezelőtt.

Haiti, az első latin-amerikai ország, amely kinyilvánította függetlenségét, és a világ első fekete köztársasága, ma ünnepli 215. évfordulóját annak, hogy arra kényszerítette Franciaországot, hogy adja fel gyarmati követeléseit a korábban Saint-Domingue néven ismert rabszolgatartó ültetvény fölött.

A bricsesznadrágot, rongyos inget és fenyegető fekete köpenyt viselő színész a paraguayi ég felé emeli az ujját. „Azt mondják, hogy én vagyok a nemzeti karakter megteremtője!" – tárja szét a karját –, „de csakugyan én lennék a hibás hazám jövőbeli gonoszságaiért?”

57 évvel ezelőtt ezen a napon nyilvánította Fidel Castro kubai vezető a szocialista szigetországot írástudatlanságtól mentes területté, beteljesítve a kubai forradalom álmát, ami minden kubaira kiterjedő tömeges írás-olvasás-tanítási programmal kezdődött.

1968. december 14-én különös időjárás-jelentést közölt a Jornal do Brasil, az ország akkori legnagyobb napilapja.