A kommunista vezetésű Kuba bejelentette, hogy a hétvégén először küld Olaszországba orvosokat és ápolókat, hogy segítsenek az új koronavírus elleni küzdelemben. Az egészségügyi kontingens a járvány által legjobban sújtott Lombardia régió kérésére indult útnak.

A karibi szigetország „fehér köpenyes hadseregét” az 1959-es forradalom óta küldi a világ elsősorban szegény országainak katasztrófa sújtotta területeire. Orvosai a frontvonalban harcoltak a kolera ellen Haitin és az ebola ellen Nyugat-Afrikában a 2010-es években.

A kubai orvosok az elmúlt évek számos katasztrófahelyzetének elhárításában vettek részt aktívan - Fotó: Reuters/Alexandre Meneghini

Az ötvenkét fős brigáddal azonban Kuba most első alkalommal küld sürgősségi kontingenst Olaszországba, a világ egyik leggazdagabb országába, demonstrálva ezzel orvosi diplomáciájának hatósugarát.

Ez a hatodik orvosi brigád, amit Kuba az elmúlt napokban útjára indított, hogy külföldön harcoljanak az új betegség terjedése ellen. Kubai orvosi csapatok utaztak szövetséges szocialista országokba, Venezuelába és Nicaraguába, valamint Jamaicába, Suriname-ba és Grenadába.

„Mindannyian félünk, de van egy forradalmi kötelességünk, amit teljesítenünk kell, úgyhogy a félelmünket félretesszük” – nyilatkozta a Reutersnek a hatvannyolc éves Leonardo Fernández szombat este, nem sokkal csapata indulása előtt. „Aki azt állítja, hogy nem fél, az egy szuperhős, de mi nem szuperhősök, hanem forradalmi orvosok vagyunk.”

Fernández elmondta, hogy ez lesz a nyolcadik külföldi missziója, korábban többek között Libériában is dolgozott az ebola elleni harc idején.

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyeket leginkább sújt a Kínából származó rendkívül könnyen terjedő vírus. Az északi Lombardia tartományban a legsúlyosabb a fertőzés mértéke.

Az európai ország halálozási rátája szombaton 546 fővel 3095-re emelkedett, számolt be róla Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsosa, aki a kubai orvosokat is hívta.

„A szolidaritás elvén alapuló tiszteletreméltó feladatot készülünk teljesíteni” – mondta a hatvannégy éves Graciliano Díaz.

Kuba egykori szövetségese, a Szovjetunió gazdasági segítségnyújtása révén a fejlődő világ számára irigylésre méltó egészségügyi rendszert hozott létre, bár ezen eredményeknek némelyike elveszett a kommunista blokk összeomlása óta.

Számos kubai kórház állapota leromlott, és a kubaiak azt mondják, hogy nehezen jutnak gyógyszerekhez, a kormány szerint azonban ezt a helyzetet az Egyesült Államok több évtizede fennálló szankciói okozzák, egyes elemzők szerint viszont közrejátszik benne a nem hatékony állami irányítású gazdaság is.

Mindazonáltal Kuba egyike azoknak az országoknak, amelyeknek lakosságarányosan a legtöbb orvosuk van, még akkor is, ha nem számítjuk bele azokat, akik külföldön dolgoznak. A katasztrófaelhárításon dolgozó orvosi brigádjai továbbra is jó hírnevet szereznek Havannának világszerte.

„Válság idején, a kubai kormány, a kubai emberek (…) urai a helyzetnek, meghallották a kérésünket és reagáltak is” – mondta Christopher Tufton jamaicai egészségügyi miniszter szombaton, amikor a kingstoni nemzetközi repülőtéren fogadta a száznegyven fős kubai egészégügyi brigádot.

A múlt héten Nagy-Britannia is köszöntetet mondott Kubának, amiért a karibi ország engedélyt adott egy brit tengerjáró hajónak a kikötésre, miután több más karibi kikötő elutasította, és amiért lehetővé tették a fedélzetén tartózkodó több mint hatszáz utas evakuációját.

Közben a katasztrófákra híresen felkészült Kuba otthon is fokozza a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedéseit. Eddig huszonöt esetet erősítettek meg.

Miguel Díaz-Canel elnök péntek este bejelentette, hogy az ország keddtől lezárja a határait a nem ott élő külföldiek előtt, ami nagy csapás a valutahiányos gazdasága egyik fő motorjának számító turizmus számára. Több ezer orvos és orvostanhallgató házról-házra járva ellenőrzi a körzeteit.

Írta: Nelson Acosta

Forrás: Reuters

Fordította: Latin-Amerika Társaság