Nem sokkal az elnyomó, szexista, homofób és dzsihádpárti Szaúd-Arábiában tett látogatása után, ahol egy száztíz milliárd dolláros fegyverüzletet kötött a szaúdiakkal, Trump tekintetét Kuba felé fordította. Egészen pontosan bejelentette, hogy visszavonni készül Obama enyhülési politikáját a szigetországgal – amely fényévekkel Szaúd-Arábia előtt jár mind hazai, mind pedig nemzetközi ügyekben, és amely valóban nagy reményekkel tölt el hetven szegény országot, amelyek orvosi szolidaritását élvezik.

Ahogyan ezt Arnold August – egy kanadai újságíró és három Kubáról szóló könyv szerzője, legutóbbi munkájának címe Kuba és az Egyesült Államok kapcsolatai: Obama és azon túl – elmagyarázta, Trump bejelentett politikája hemzseg a belső, illetve az Egyesült Államok egyes nagyon erős politikai és gazdasági érdekeivel való ellentmondásoktól, és már azelőtt málladozik ezeknek az ellentmondásoknak a súlya alatt, mielőtt még életbe lépne. És ez jó hír azoknak, akik üdvözöljük a még nyitottabb kapcsolatot Kubával és az ország ellen több mint ötven éve fennálló blokád megszüntetését szorgalmazzuk.

Trump miami bejelentése számos ellentmondást okozott - Fotó: CNN

D. K.: Arnold, el tudná magyarázni Trump új Kuba-politikájának lényegét?

A. A.: Trump politikája még nincs kőbe vésve. A Fehér Ház június 16-i a Kuba-politikáról szóló írásos tájékoztatója szerint a Kereskedelmi és Pénzügyminisztérium az új szabályozások érvénybe léptetési folyamatát is csak harminc napon belül kezdi el. A politika nem léphet életbe, amíg az új szabályozások nincsenek kidolgozva, amely folyamat a tájékoztató anyag szerint „hónapokat is igénybe vehet”. Sok minden történhet ez idő alatt.

A jelenlegi helyzet értékeléséhez vissza kell menni az időben egy kicsit. Trumpnak sok hazai és nemzetközi tennivalója volt az első száz napjában, és nem tudott Kubával foglalkozni. Ez az ország mindig is nagyon vitatott volt és most is az. Ellentmondások vannak a saját pártjában is. Számos republikánus kongresszusi képviselő, állami és helyi szinten lévő politikusok, illetve republikánus szavazók is támogatták Obama politikáját, és még több nyitás szeretnének a kereskedelem és az utazás területén. Ez akkor és most is nagy akadály Trump számára.

Így csupán az előző hónapban, május 3-án (hat hónappal a hivatalba lépése után), hívott össze egy különleges találkozót Kubával kapcsolatban a Fehér Házba, amelyen legmagasabb szintű tisztviselői, Marco Rubio republikánus floridai szenátor és Mario Díaz-Balart képviselő voltak jelen, akik eredetileg a Kubával való diplomáciai kapcsolatok megszakítása és az Egyesült Államok havannai nagykövetségének bezárása mellett kardoskodtak. Ezen a találkozón világossá vált, hogy a Belbiztonsági Minisztérium és a Külügyminisztérium magasabb beosztású tisztviselői folytatni akarják Obama politikáját. Maga Trump külügyminisztere, Rex Tillerson 2017. januári kongresszusi meghallgatásán is elég kétértelműen nyilatkozott Obama politikájának bármilyen jelentősebb mértékű megváltoztatását illetően. Egy másik meghallgatáson, a Szenátus Külügyi Bizottsága előtt június 13-án hasonlóan homályosan fogalmazott a Kuba-politika nagyobb arányú visszavonásával kapcsolatban. Egyes amerikai sajtóforrások szerint Tillerson bizalmasan kiállt Obama politikája mellett. (…)

Tillerson külügyminiszter talán nem az egyetlen Trump kabinetjében, aki úgy tűnik, hogy legalábbis részben az új politikával ellentétes véleményen van. Egészen a közelmúltban, 2017. május 17-én, a május 3-i fehér házbeli találkozó után, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztere, Sonny Perdue is támogatásáról biztosította a növekvő mezőgazdasági kereskedelmet Kubával a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának meghallgatásán. Perdue miniszter régóta támogatja a Kubával való mezőgazdasági kereskedelem volumenének növelését, és ebbéli meggyőződését elismételte a szenátusi meghallgatáson és azt követően is, hogy Georgia kormányzójaként egy kereskedelmi delegációval Kubába látogatott. Ez csak egy része egy nagyobb képnek, amelyhez az is hozzátartozik, hogy a szintén Trumpra szavazó középnyugati mezőgazdasági államok szintén be akarnak törni exporttermékeikkel a kubai piacra.

D. K.: Tudna valamit mondani Trump Kuba politikájában bekövetkezett hátraarc gazdasági ellentmondásairól?

A. A.: Rubio, Trump politikájának támogatásával, azt akarja mutatni, hogy igyekeznek jobban pártfogásukba venni a magánszállásokat az állami szállodákkal szemben. Azonban ha pár hónapon belül Trump politikája nyomán nehezebbé válik a Kubába való utazás, akkor hogyan fognak ezeknek a magánszállásoknak a potenciális vendégei eljutni oda? Ráadásul a nagy súllyal rendelkező szállásadó cég, az Airbnb, várhatóan nem fog lefeküdni, ahogyan a nagyobb amerikai légitársaságok vagy az online utazásiiroda-óriás, az Expedia sem, ami épp most kötött szerződést kubai szállodákkal.

Tekintve, hogy az új Trump-politika tiltja a Kubai Fegyveres Erők Vállalatcsoportjának (GASEA) tulajdonában álló szállodákban való tartózkodást, vajon mit fognak az új szabályok megfogalmazói csinálni az elkövetkezendő néhány hónapban? A Starwood szállodaóriás nemrég nyitott egy Sheraton Four Points Hotelt Havannában a Gaviotával, a hadsereg egyik fő turisztikai vállalatával együtt. (A Four Points Hotel 49 százaléka a Hyatt, 51 százaléka pedig a Gaviota tulajdonában van.) Ha az új szabályok végül gyakorlatilag semmissé teszik a szerződést, akkor harc indul majd az Egyesült Államok alkotmánya ötödik kiegészítésének érvényesítéséért. Abban az áll, hogy senkit sem lehet kártérítés nélkül megfosztani a tulajdonától. Talán Trump is tudatában van ennek, és úgy tűnik, hogy nem fog beavatkozni ebbe a tranzakcióba. Még ha a szállodának engedélyeznék, hogy ugyanúgy működjön tovább, ahogyan most, Trumpnak szembe kell majd néznie azzal a nevetséges ténnyel, hogy az amerikaiak nem szállhatnak meg az egyetlen Kubában lévő amerikai szállodában!

D. K.: Van esély arra, hogy meghiúsuljon Trump Obama Kuba felé való nyitási politikájának visszavonására tett kísérlete?

A. A.: Ahogyan Trump beszéde véget ért, az Engage Cuba, a blokád elleni fő koalíció, amelyet mindkét párt politikai és üzleti körei támogatnak országszerte, kiadott egy közleményt. Ennek zárszava ez: „Ma volt a beszéd. Holnap megyünk vissza dolgozni.” Ez ma a fő üzenet az én szavaimmal, a legelső reakció Trump politikájára. Az egyesült államokbeli erőknek – az üzleti köröktől az idegenforgalomig, és a tudósoktól/oktatóktól, közösségektől és politikusoktól a civil aktivistákig – több hónapjuk van arra, hogy igyekezzenek befolyásolni a helyzetet a nyíltabb utazás és kereskedelem irányába, azzal a végső céllal, hogy blokádot teljes egészében feloldják. Ki lehet használni a Trump-kormányzaton és a pártján belüli ellentmondásokat, és erőt lehet meríteni abból, hogy amerikaiak döntő többsége ellenzi a blokádot. Ezt az egész világon támogatják emberek, akik kiállnak Kuba önrendelkezéshez és szuverenitáshoz való joga mellett. Erőteljesen ellenzik az Egyesült Államok azon kísérletét, hogy beleavatkozzon Kuba belügyeibe, hogy ezzel kényszerítsen ki neki tetsző „változást”.

Az interjút készítette: Dan Kovalik emberi jogi ügyvéd

Forrás: The Huffington Post

Fordította: Latin-Amerika Társaság