A kubai világcsúcstartó magasugró, Javier Sotomayor tegnap kijelentette, hogy országa sportsikerei az 1959-es forradalom eredményei.

Mivel egy nagyon kicsi szigeten élünk, sok dolog nincs meg számunkra, és én úgy gondolom, hogy nem lennénk képesek ilyen minőséget hozni a sportban, ha nem ilyen rendszerünk lenne, mondta az egykori magasugró Madridban.

A jelenleg Spanyolországban motivációs előadássorozatot tartó, a Magasság Királyának is nevezett Sotomayor elmondta, hogy szerinte az ukrán Bogdam Bondarenkónak van a legnagyobb esélye megdönteni az ő 2,45 méteres rekordját, nem pedig az orosz Ivan Ukhovnak, aki néhány évvel ezelőtt közel járt hozzá.

Ha mondanom kellene egy nevet, akkor Bondarenkót mondanám. Nem tudom mi a baj Ukhovval, aki télen 2,38; 2,39 és 2,40 métereket ugrott évekkel ezelőtt, de nyáron nem tudom mi a baj vele. Öt vagy hat szezon óta ez a helyzet vele, mondta Sotomayor.

Részletesebben kifejtve a háromszoros világbajnok egykori atléta emlékeztetett rá, hogy a rekord néha elérhetetlennek tűnik.

1994-ben tízszer ugrottam magasabbat mint 2,40 méter, és abban az évben nem értem el világcsúcsot, noha nyolcszor vagy kilencszer próbálkoztam, mondta az 1992-es barcelonai olimpiai játékok aranyérmese.

Sotomayor elmondta, hogy semmilyen rekordot nem könnyű megdönteni, de egyiket sem lehetetlen, és a tehetségen kívül „fizikailag és mentálisan is felkészültnek” kell lenni hozzá.

Vannak olyan csúcstámadók, akik nincsenek pszichológiailag felkészülve a rekordra. Viszonylag könnyen megugranak egy alacsonyabb szintet, de amikor egy vagy két centiméterrel megemelik azt, az megzavarja a fejüket, és ha nem vagy felkészülve akkor az agyad leblokkol, mondta.

Forrás: Prensa Latina