Maxim Makarisev Fidel Castro: Biografía de un Patriota (Fidel Castro: Egy hazafi életrajza) című könyvének tegnapi bemutatója oroszok több generációjának csodálatát vívta ki a kubai forradalom történelmi vezetője és a két nép közötti nagy múltú barátság iránt.

Az eseményen Kuba oroszországi nagykövete, Emilio Lozada elmondta, hogy ez a munka folytatja az 1999-ben a Nikolaj Leonov nyugalmazott alezredes és Vladimir Borodaev történész által írt „La Historia me absolverá” (A történelem fel fog menteni) című politikai életrajzot.

A Rossiskaya Gazeta állami újság színházában tartott kulturális eseményen az októberi válság több tucat veteránja, más mozgalmárok, újságírók és egyéb személyiségek előtt Lozada kiemelte, hogy Leonov jelen van.

Mint első, több mint ötven évvel ezelőtti szovjetunióbeli látogatásakor Fidel Castro tolmácsa, Leonov fültanúja volt annak, hogy a kubai forradalmár a sztálingrádi csatát az emberiség legdicsőségesebb eseményének nevezte, idézte fel.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a fiatalabb generációt képviselő Makarisev új életrajza megmutatja folytonosságot Kuba és Oroszország testvérnépeinek tartós barátságában.

A könyvvel kapcsolatban azt a barátság és a tisztelet megvallásának nevezte az ember, a forradalmár, a vezető iránt, aki elkezdte kiépíteni ezeket a meleg és baráti kapcsolatokat Kuba és Oroszország között.

Ezenkívül Leonov történeteket mesélt a kubai forradalom vezetőjének több mint 40 napos látogatásáról, ami a leghosszabb ott tartózkodás volt, amit egy államfő Oroszország vagy a Szovjetunió történetében ott töltött.

Forrás: Prensa Latina