A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) hétfőn megkezdte a szokásos éves biztonsági műveletét, amelynek célja, hogy a tavaszi napéjegyenlőség idején megvédje a mexikói régészeti emlékeket és az odalátogató közönséget.

Ez alatt az időszak alatt, amely az őslakosok számára misztikus időpont, a látogatók jelentősen megnövekedett száma közepette ősi ceremóniákat hajtanak végre.

Chicén Itza

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Csillagászati Intézete közölte, hogy idén a napéjegyenlőség e hét csütörtök és vasárnap között tart.

Az INAH biztonsági művelete az állammal és az önkormányzatokkal, a rendőrséggel és a tűzoltósággal, valamint az egészségügyi szolgálatokkal és civil szervezetekkel együttműködve zajlik.

Mindez a 45 leglátogatottabb helyre terjed ki, köztük Teotihuacánra (Mexikó Állam), Chichén Itzára és Dzibilchaltúnra (Yucatán), El Tajinra (Veracruz), Edznára (Campeche), Cholulára (Puebla), Monte Albánra (Oaxaca), Xochicalcóra és Tepoztecóra (Morelos), számolt be róla az El Informador újság.

Morelos nyolc régészeti helyszínén a művelet már hétfőn elkezdődött, az azt követő napokban pedig a többi helyszínre is kiterjesztették.

A leglátogatottabb helyek közé tartozik a spanyol hódítás előtti városban, Chicén Itzában található Kukulcán piramisa vagy az El Castillo. Több ezer ember látogat el ide, hogy tanúja legyen egy kígyó árnyékának, ami az egyik legfontosabb maja mitológiai alakot, Kukulcán istenséget jelképezi.

Forrás: Prensa Latina