A kubai „Yo, Sí Puedo (Igen, képes vagyok rá) módszeren alapuló írás-olvasás programot elvégző negyvenöt ausztrál őslakosnak akkora hatása volt Ausztráliában, hogy számos más intézmény tervezi, hogy hasonló programokat indít szerte a kontinensnyi országban.

A Sydney-től 800 kilométerre északkeletre található Bourke és Enngonia közösségéhez tartozó első immáron írástudó csoport az első eredménye annak a kampánynak, amely az ausztrál őslakos népesség további tagjaihoz fog eljutni, derül ki az ausztrál fővárosban működő kubai nagykövetség jelentéséből.

A „Yo, Sí Puedo hatással volt az Írástudás az Életért Alapítvány létrehozására, amely pénzügyi támogatást fog kapni az Új-angliai Egyetemtől, a szövetségi kormánytól és Új-Dél-Wales államtól, a Brookfield Multiplex vállalattól valamint a Penrith Panther rögbi csapattól.  

A legendás Bourke Nemzeti Parkban tartott ünnepségen számos végzős fejezte ki az írás-olvasás-képzés iránti háláját.

A Yo, Sí Puedo Ausztráliában és más országokban aratott sikere az UNESCO elismerését és megbecsülését is kivívta. Ez egy olyan módszer, amely képes alkalmazkodni bármilyen közösség kultúrájához és sajátosságaihoz.

Forrás: Prensa Latina