A leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok (LGBT) jogait nem egyformán ismerik el Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Miközben Belize-ben, Guyanában és Jamaicában a homoszexuális megnyilvánulásokat börtönnel büntetik, olyan országokban, mint Argentína és Uruguay törvényes az azonos neműek házassága.

Ehhez hasonlóan az LGBT személyek részvétele a régió fegyveres erőiben továbbra is egy sor kihívással néz szembe, derül ki az LGBT Katonai Indexből, amelyet a hollandiai Stratégiai Tanulmányok Hágai Központja tett közzé.

„A XXI. századi fegyveres erőknek a tehetség és a képességek alapján kell toborozniuk, nem pedig a szexuális orientáció alapján” – mutat rá Joshua Polshar, a HCSS egyik elemzője. „Úgy gondoljuk, hogy egy változatos munkahely elősegíti a méltóságot és fokozza a produktivitást. A befogadó környezet, ami üdvözli az egyéni különbségeket lehetőségeket teremt a munkatársainknak, hogy elérjék a teljes teljesítőképességüket. Ez igaz a katonai hatékonyságra is, mivel egy befogadó és tiszteletteljes kultúra előnyös a heteroszexuálisoknak, a LGBT személyeknek és a fegyveres erők egészének egyaránt.”

A február 20-án közzétett és 103 országot – tizenhármat Latin-Amerikából és a Karib-térségből – alapul vevő index kidolgozásánál figyelembe vették a földrajzi helyzetet, a katonai erőt, társadalmi-gazdasági fejlettségi szintet, a kormány típusát és az adathozzáférést. Öt fő kategóriát használtak, a legpozitívabbtól a legnegatívabb felé haladva: befogadó, megengedő, toleráns, kirekesztő és üldöző. Az elérhető értékek nullától százig terjednek, száz a legbefogadóbb.

Régióbeli példák

Brazília a fegyvere erőinek legalább 29 tagjáról – legtöbbjük a tengerészet kötelékébe tartozik – ismeri el hivatalosan, hogy stabil kapcsolatban élnek a saját nemükhöz tartozó személyekkel, és a heteroszexuális párokéval megegyező egészségbiztosítás és nyugdíjjogok illetik meg őket. Ezenkívül az eltartotti nyilvántartások a párokat csak „élettársként” határozzák meg. 2013 májusában a Nemzeti Igazságügyi Tanács egy határozatot fogadott el, amely engedélyezi a melegházasságot, és arra utasította a közjegyzőket, hogy vegyék jogi nyilvántartásba ezeket a kapcsolatokat.

Tavaly októberben az uruguayi Nemzetvédelmi Minisztérium visszaállította egy egykori katona katonai előjogait, akit homoszexualitása miatt méltatlanul leszereltek a hadseregből a diktatúra idején (1973-85).

Oscar Salsamenti, Uruguay LGBT és az Azonos Nemű Szülőkből Álló Családok Egyesületének elnöke, rámutatott, hogy „ennek a katonának a feddhetetlen háttere, figyelemreméltó tevékenysége felkeltette Eleuterio Fernández Huidobro védelmi miniszter figyelmét.” A döntés lehetővé tette a katona rangjának visszaállítását, és az őt megillető ki nem fizetett zsoldjának és nyugdíjának rendezését is. A katona nevét nem hozták nyilvánosságra.

Ezenkívül a katonát „feddhetetlenségéért és kitűnő teljesítményéért, valamint azért, mert ha folytatja a karrierjét, akkor kétségkívül elérte volna ezt” tábornokká léptették elő, hangsúlyozta Salsamenti.

Forrás: Latinamerica Press

LATIN-AMERIKA és a KARIB-TÉRSÉG
LGBT Katonai Index (2014)

Ország

Érték*

Uruguay

89,5

Argentína

88,8

Brazília

86,8

Bolívia

86,0

Kuba

78,5

Ecuador

77,8

Kolumbia

76,5

Chile

74,8

Mexikó

68,8

Peru

61,8

Nicaragua

55,8

Jamaica

27,0

Belize

23,0

*0 -100, 100-as a legbefogadóbb

Forrás:
Stratégiai Tanulmányok Hágai Központja (HCSS)