Figyelemreméltó 1970-es felvétel került elő a brazil diktátorról, Medici tábornokról, amelyben a brazildió-fák kivágását ünnepli, és bejelenti, hogy megérkezett a fejlődés az „amazóniai vákuumba”.

Emilio Garrastazu Médici tábornok, aki a Brazíliát 1964 és 1985 között uraló tábornokok között a legzsarnokibb volt, 1970-ben Amazóniába ment, hogy bejelentse a Transamazônica Országút építésének megkezdését, amely út a tervek szerint a medencét kelet-nyugati irányba szelte volna át. Az esemény híressé vált Brazíliában, mert azt beszélték, hogy a tábornok tapsolt, amikor a hatalmas brazildió-fák egymás után zuhantak a földre.

Meglett az eseményről készült tévéfelvétel, és felkerült a youtube-ra. A diadalmas zene alatt tényleg óriási buldózerek láthatók, amit fákat döntenek ki. Médici tábornok az eseményen mondott beszédét is bevágták, amelyben arról beszél, hogy Amazónia egy „demográfiai vákuum”, ami végül talán megtalálta a hivatását a „földnélküli emberekkel”, akik északkeletre tartanak az „emberek nélküli földre”, Amazóniába.

A Transamazônica Országút építése

Én néhány évvel később jártam arrafelé, és a felvétel erőteljesen visszaidézte azoknak az időknek a politikai hangulatát. Emlékszem a Volkswagen Pará állam déli részén majdnem 140 ezer hektáron elterülő nagy szarvasmarha-tenyésztő birtokának igazgatója dühösen csapott az asztalra, amikor óvatosan a szarvasmarha-tenyésztés hosszú távú életképességét firtattam a gyenge amazóniai földeken.

A retorika bizonyosan megváltozott az elmúlt 43 évben, de a legutóbbi a térségbe tett utazásom során határozottan úgy éreztem, hogy a mögöttes logika – vagyis, hogy az Amazonas-medence egy kincsesbánya, amelynek vagyonát esetleg szabadon ki lehet fosztani – változatlan maradt.

Egy nemrégiben készített portugál nyelvű interjúban, ami itt található, Eduardo Viveiro de Castro brazil antropológus, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem Nemzeti Múzeumának professzora ezt a nézőpontot érzékeltette szemléletesen:

Eduardo Viveiro de Castro

„A PT irányítása alatt álló jelenlegi koalíciós kormány által folytatott brazil projekt a ribeirinhos-okat [a folyók mentén élőket], az indiánokat, a parasztokat, a quilombolas-okak [a szökött rabszolgák által alapított közösségeket] és a többit elmaradott embereknek tartja, akik társadalmilag és kulturálisan retardáltak, és egy magasabb fejlődési szintre kell emelni őket. Ez egy tragikusan hibás elgondolás. A PT-nek São Paulo van a DNS-ében, és a Brazíliának szánt projektje Brazília »sãopaulo-izációja«… A PT úgy tekint brazíliai Amazóniára, mint egy olyan helyre, amelyet civilizálni, háziasítani, javak előállítására alkalmassá tenni, kapitalizálni kell. Ez a régi bandeirantismo, amit a nemzeti projekt a magáévá tett, kiábrándító folytonosság a diktatúra geopolitikai elképzelése és a jelenlegi kormányé között.”

Így folytatja:

„Igazi dialektikus iróniával ma azt látjuk, hogy a kormány, akit egy olyan ember vezet, aki a diktatúra idején üldöztek és megkínoztak, egy olyan projektet hajt végre, amelyet ugyanez a diktatúra talált ki és kezdett el: Amazónia pusztítása, gépesítés, GMO-k és mérgező vegyi anyagok használata a mezőgazdaságban, erőltetett migráció a városokba. Emögött egy bizonyos elképzelés húzódik a mai, 21. század eleji Brazíliáról, az USA újbóli beiktatása a 20. században.”

Írta: Sue Branford

Forrás: Latin America Bureau