A venezuelai elnök, Hugo Chávez a szigetországban tett munkalátogatása során a kubai és a venezuelai kormány megemlékezett a kétoldalú együttműködés 10 évvel ezelőtti kezdetéről.

2000. október 30-án, Chávez második hivatali évében a két ország Caracasban aláírta az "Integrált Megállapodást az Együttműködésért".  Ez a lépés egy antiimperialista szövetség kezdetét jelezte és alternatívát mutatott az Egyesült Államok által támogatott Amerikák Szabad Kereskedelmi Övezetével (FTAA) szemben.

A megegyezés alapján Venezuela naponta 53,000 hordó olajat (ez az ország fő exportcikke) kezdett szállítani az üzemanyaghiánnyal küszködő Kubába, cserébe az olaj hozzávetőleges kereskedelmi értékének megfelelő szolgáltatásokért.

A következő években kubai orvosok tízezrei, fogorvosok, szemészek, fizikoterapeuták, ápolók és más egészségügyi szakemberek kezdtek ingyenes klinikákon dolgozni Venezuela legszegényebb környékein. Kuba oltóanyagokat is szállított Venezuelába, és olyan betegségek kezelését biztosította, mint a szívelégtelenségek, a vérszegénység, az asztma, a HIV és az AIDS, továbbá venezuelai orvosokat is képezni kezdtek az ún. "Integrált Közösségi Gyógyászat" program keretében.

Szintén a megállapodás szerint a venezuelai tisztviselőkkel kubai mezőgazdászok dolgoztak Venezuela cukoriparának modernizációján, és kubai szakértők a helyszínen képzést nyújtottak agroökológiából, szervestrágya-termelésből, öntözésből, fenntartható erdészetből, és mezőgazdasági együttműködésből.

Kubai írás-olvasás oktatók járultak hozzá Venezuela nemzeti hadjáratához, melynek célja az írástudatlanság felszámolása volt, és ami az ENSZ jelentése szerint 2005-re sikerült is. Ezenkívül kubai testnevelő szakemberek dolgoztak azon, hogy az atlétikát beépítsék Venezuela közegészségügyi és közoktatási rendszerébe.

A kétoldalú kapcsolatok Kuba és Venezuela között az évek során kiterjedtek az államilag ellenőrzött gazdasági fejlesztésekre is az olajfinomítás, az áramtermelés, a turizmus, a bányászat, a könnyű- és nehézipar és a vasúti rendszerek terén.

2004-ben Venezuela és Kuba létrehozta a Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Népeiért (ALBA) elnevezésű, a Kuba és Venezuela közötti együttműködés modelljén alapuló tömörülést, amihez mára Bolívia, Nicaragua, Ecuador, Antigua és Barbuda, Dominika valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek is csatlakozott.

Rendkívüli társadalmi nyereségek

Egy, a kubai és a venezuelai televízióban egyaránt sugárzott interjúban Chávez elnök azt mondta, hogy az integráció ilyenfajta rendszere "példátlan Latin-Amerikában és a világon".

Azt is mondta, hogy a kétoldalú együttműködés Kubával segített az olajfüggő országának, hogy fejlessze a régóta mellőzött mezőgazdasági szektorát, változatosabbá tegye az iparát, és erősítse a szegénység elleni programjait.

"A kubai emberek hatalmas mértékben járultak hozzá a bolivári forradalomhoz" - jelentette ki Chávez, utalva a kormányának programjára, amelyet Simón Bolivárról, a latin-amerikai szabadsághősről neveztek el. "Mindkét állam haszonélvezője volt ennek a kapcsolatnak, és tiszteletben tartottuk a rendszereink sajátságait… mindkét forradalom folytatja a konszolidációját és kölcsönösen támogatjuk egymást" - magyarázta Chávez.

Az elnök elbüszkélkedett Venezuela eredményeivel, amiket a szegénység, az alultápláltság, a gyermekhalandóság és a gazdasági egyenlőtlenség csökkentése terén ért el, valamint azzal, hogy nőtt az iskolákba jelentkezők száma az általános iskoláktól kezdve az egyetemekig a kormányzásának tíz éve alatt.

Megjegyezte, hogy ezeket az eredményeket az ENSZ is elismerte, és azt is mondta, hogy ezek lépések a "21. századi szocializmus" felé. "Mi egy új világ bölcsőjévé válunk" - fogalmazott a venezuelai elnök.

Az USA agressziója

Chávez kiemelte az Egyesült Államok kormányának szerepét eme folyamat akadályozásában azáltal, hogy támogatta a venezuelai ellenzék által szervezett 2002-es puccsot és fenntartja a Kuba elleni blokádot, annak ellenére, hogy ENSZ sokadszorra szavazott egyhangúlag a feloldása mellett. "Kuba és Venezuela egyesült, hogy lerázza a fejletlenség láncait, és mi támogatjuk Kubát az Egyesült Államok blokádja hatásainak minimalizálásában" - mondta Chávez. "Ez az, ami miatt a birodalom [az USA] annyira támadta és támadja ma is Kubát, ki akarják oltani a lángot" - jelentette ki a venezuelai államfő. A venezuelai ellenzék keményen bírálta a Chávez-kormányzatot a Kubával való együttműködés miatt.

Szeptemberben, a venezuelai parlamentbe készülő ellenzéki jelöltek kampányprogramjuk középpontjába azt a baljóslatú figyelmeztetést állították, miszerint Venezuela egy "Castro-kommunista diktatúra" felé vezető úton halad.

A fő ellenzéki médiumok rendszeresen azt állítják, hogy a venezuelai kormány növekvő szerepe az olyan gazdasági területeken, mint az olajipar, élelmiszeripar, építőipar, és áramtermelés gátolja a gazdasági növekedést, és sérti a magántulajdon alkotmány biztosította jogait. A kormányzat válaszában kifejtette, hogy a kormány védi a venezuelai szegények jogát, hogy ők is birtokolhassanak magántulajdont azáltal, hogy biztosítják számukra a hozzáférést az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz.

James Suggett

www.venezuelanalysis.com