Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro új politikai pártot alapított egy nappal azután, hogy kilépett a jobboldali Szociálliberális Pártból (PSL). A Szövetség Brazíliáért (APB) elnevezésű formációt több száz ember jelenlétében egy brazíliavárosi szállodában hozták létre. Bolsonaro szerint a párt harcolni fog a korrupció ellen és a keresztény értékek előmozdításáért.

Bolsonaro azután hagyta ott a PSL-t, hogy vitába keveredett annak alapítójával arról, hogy ki kezelje a kampánypénzeket. Azt szeretné, ha a PSL parlamenti képviselői és szenátorai is követnék őt. A PSL népszerűsége azután ugrott meg, és vált a brazil kongresszus második legnagyobb pártjává, miután Bolsonaro tavaly belépett a pártba, hogy annak színeiben induljon az elnökségért.

Bolsonaro szakított a Szociálliberális Párttal - Fotó: Reuters

Az ABP-nek most ötszázezer aláírást kell összegyűjtenie a következő hat hónapban, hogy nyilvántartásba vetethesse magát a jövő évi önkormányzati választásokra. Az alapítók azt remélik, hogy támogatni fogja őket az ország evangéliumi keresztény népessége, akik közül tavaly sokan Bolsonaróra szavaztak annak abortusszal, homoszexualitással és marihuána-fogyasztással kapcsolatos álláspontja miatt.

A januárban hivatalba lépett Bolsonaro mélyen megosztó figura, akinek rasszista, homofób és nőgyűlölő megjegyzései vannak. Ő lesz az APB elnöke, legidősebb fia, a szenátor Flavio Bolsonaro pedig alelnöki posztot kap.

„Megvan a lehetőségünk összefogni minden jószándékú brazilt hazánk jövőjéért” – fogalmazott az elnök a rendezvényen. Hozzátette, hogy hivatalba lépése óta Brazília helyreállította az országba vetett nemzetközi bizalmat, és jelenleg történetének legalacsonyabb kamataival dolgozik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság