A brazil kormány 15,8 százalékos fizetésemelést ajánlott fel a szövetségi rendőrség tagjainak, hogy azok ne sztrájkoljanak a jövő héten kezdődő futball világbajnokság idején.

A megállapodás szerint a szövetségi rendőrtisztek 12 százalékos emelést kapnak júliustól, és további 3,8 százalékosat januártól. Ez az egyezség azután született meg, miután nemrégiben mintegy 250 ezer rendőr vett részt több sztrájkban.

A június 12-én kezdődő világbajnokság előkészületeire kihatottak a kormányellenes tüntetések és munkabeszüntetések.

A brazil szövetségi rendőrség, ami nyomozásokat végez és a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus ellen harcol, a felelős az ország határainak és repülőtereinek biztonságáért.

A rendőrség azzal fenyegetőzött, hogy sztrájkolni fog a VB idején

Csak semmi sztrájk

A szövetségi tiszteket képviselő szakszervezet, a Fenapef üdvözölte a felajánlást, és úgy nyilatkozott, hogy felfüggesztik a tervezett sztrájkot „a bajnokság előtt, közben és után, és a[z általános] választások előtt, amelyek 2014. október 5-én lesznek.

A Fenapef elnöke, Jones Borges Leal elmondta, hogy a kormány egy munkacsoport felállításába is beleegyezett, hogy tárgyaljon a tisztek karrierfejlődéséről, ami egy másik kulcskövetelés.

A fizetésemelés kiterjed majd az adminisztrációt végzőkre és az igazságügyi szakértői csapatokra is, mondják a szakszervezetnél.

A múlt hónapban az állami rendőrség béremelésért sztrájkolt legalább 14 brazil államban, és a tanároknál és a közalkalmazottaknál is voltak leállások.

A kormány fokozta a biztonságot mind a VB mind a tizenkét leendő helyszínén, és 20 ezer biztonsági személyzetet vezényeltek Rio de Janeiróba, hogy garantálják a biztonságot a világbajnokság július 13-i döntőjekor.

A kormány minden igyekezetével azon van, hogy megelőzze a tavalyi konföderációs kupa idején zajló, és nem egyszer erőszakban torkolló tömegtüntetések megismétlődését.

Akkor több mint egymillió ember vonult az utcákra, hogy a korrupció és a világbajnokság előkészületeinek általuk túl soknak tartott költségei ellen tiltakozzanak.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság