Immáron több mint 2,5 millió emberen segített a közös kubai-venezuelai program, az Operación Milagro (Csodaműtét), amelynek keretében kubai orvosok hályog- és egyéb szemműtéteket végeznek, és ezzel javítják vagy visszaállítják a betegek látását.

A legnagyobb országos kubai napilapban, a Granmában az elmúlt hetekben megjelent beszámoló közölte a legújabb számokat, amelyek az egész kontinensre kiterjedő kezdeményezés tartós sikerét mutatják.

Pilar González, az Uruguayi Nemzeti Vidéki Egészségügyi Terv igazgatója elmondta, hogy országában 2007 óta több mint 40 ezer ingyenes szemműtétet végeztek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 67. éves gyűlésén résztvevő González így nyilatkozott: „Nagyon hálásak vagyunk a kubai együttműködésnek. Úgy gondoljuk, hogy ez a nemzetközi szolidaritás példája.”

Az ilyesfajta szemműtétek egy magánkórházban úgy ötezer dollárba kerülnének a legtöbb országban, ami a többség számára elérhetetlenné teszi őket, úgyhogy az Operación Milagro olyan millióknak adta vissza a látását, akiket máskülönben tartósan hátrányosan érintené ez az állapot.

Az Operación Milagro 2004-ben indult, azzal a céllal, hogy olyan alacsony jövedelmű embereket részesítsen kezelésben, akik gyógyítható betegségek miatt szenvednek vakságban.

A program terve az, hogy körülbelül hatmillió betegen végez műtétet Latin-Amerikában, a Karib-térségben, Afrikában és Ázsiában. A WHO szerint a világon körülbelül 285 millió látássérült ember él, akik közül 246 millióan rövidlátóak, 39 millióan pedig vakok.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a látássérültek 80 százalékánál a betegség vagy elkerülhető, vagy gyógyítható.

Forrás: Cuba Solidarity Campaign

Fordította: Latin-Amerika Társaság