Rafael Correa ecuadori elnök a napokban arra figyelmeztetett, hogy a helyi és nemzetközi jobboldal, és a szélsőbal is, egyes médiumok cinkos pártfogásával olyan „puha puccsot” készítenek elő, mint amilyen Venezuelában folyik immáron több mint száz napja.

„Polgártársak, elvtársak kemény idők jönnek; konzervatív visszarendeződés zajlik az állítólagos radikális baloldal bűnrészességével” – mondta az országnak tett jelentésében a nemzetgyűlésben.

Ezért az állampolgárok forradalmának megvédésére szólította fel az embereket. „Ennek a folyamatnak a megvédése nemcsak a kormány felelőssége, az minden egyes állampolgárra tartozik.”

„Nem hagyhatjuk, fogalmazott, hogy azok a fehér, félvér vagy őslakos oligarchák, akik elvesztették a választásokat, a médián, a gazdasági hatalmon és állítólagos ősi jogokon keresztül próbálják ráerőltetni az akaratukat a nagy többségre.”

„Mi többen vagyunk, sokkal többen, egységesebbek vagyunk, mint valaha, ellent fogunk állni és győzni fogunk” – mondta a nemzetgyűlésben jelenlévők ovációja közepette.

Az elnök elmondta, hogy azt reméli, hogy a gyűlés többségben lévő forradalmi tagjai elfogadják az olyan az emberek érdekét szolgáló törvényeket, mint az Organikus Monetáris és Pénzügyi Törvénykönyv, a Földhasználati Törvény, a Munka Törvénykönyve, a Kulturális Örökség Törvénykönyve, az új Társadalombiztosítási Törvény, a Tudás Törvénykönyve, az Humán Mobilitási Törvény, a Vízforrási Törvény, és a többi.

Figyelmeztetett, hogy nem fogja engedni, hogy a Vízforrás Törvényről szóló vita a parasztok becsapásának ürügyévé váljon.

Bejelentette, hogy ha – a csalások és hazugságok megakadályozásának érdekében – teljes egészében meg kell vétóznia a törvényt, akkor meg fogja tenni. És biztosított, hogy a vízhozzáférés demokratizálása elkezdődött, de hogy (a kormány) nem fogad el senkitől nyomásgyakorlást, legfőképpen olyan csoportoktól nem, akik azt hiszik, hogy ez az erőforrás az övék, miközben az minden ecuadori tulajdona.

Forrás: El Ciudadano

Fordította: Latin-Amerika Társaság