Salvador Sánchez Cerén korábbi baloldali forradalmárt beiktatták El Salvador elnöki tisztségébe. A Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front 69 éves politikusa az első egykori gerilla, aki a közép-amerikai országot vezetheti, miután márciusban kis többséggel megnyerte az elnökválasztásokat.

Beiktatási beszédében Sánchez megígérte, hogy harcolni fog a korrupció és az erőszak ellen, és „mindenkiért” fog kormányozni. Ezeknek az ígéreteknek azért van nagy jelentősége, mivel El Salvador a 75 ezer emberéletet követelő polgárháború befejezése után is mélyen megosztott ország maradt, ahol mindennapos az erőszak.

Sánchez a választások március 9-i második fordulójában a szavazatok 0,2 százalékával győzte le konzervatív riválisát, Norman Quijanót.

Fő ellenség: a korrupció

A fővárosban, San Salvadorban tartott beiktatási ünnepségen az új elnök ígéretet tett arra, hogy „minden salvadori elnöke lesz”. Hozzátette, hogy a nagyarányú korrupcióval sújtott országot „őszintén, mértékletesen, hatékonyan és átláthatóan” fogja vezetni.

A múlt hónapban egy salvadori bíró letartóztatási parancsot adott ki Francisco Flores egykori elnök ellen, akit azzal vádolnak, hogy tízmillió dollárnyi közpénzt magáncélokra használt fel, ő viszont tagadja, hogy „bármi rosszat” tett volna.

Sánchez arról is beszélt, hogy „a biztonság, a foglalkoztatottság és az oktatás” kormánya prioritásai lesznek.

El Salvador rendelkezik a világ egyik legmagasabb gyilkossági rátájával, amit jórészt a bűnözői bandák erőszakos tevékenysége okoz.

A felkelők egyik vezetőjeként a polgárháború idején az Egyesült Államok támogatását élvező salvadori kormány ellen. A konfliktus során a számos halálos áldozat mellett több tízezer embert el is tűnt nyomtalanul.

Mozgalma, a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) az 1992-es béke-megállapodás után vált politikai párttá.

Az FMLN először 2009-ben nyert választásokat, és első elnöke, a most leköszönő Mauricio Funes (2009-2014) volt, aki korábban újságíróként dolgozott, és nem harcolt a háborúban. Salvador Sánchez alelnök volt Funes kormányában.

Írta: Latin-Amerika Társaság