Az ország középső része, 300 kilométerre Fort Worth-től, váratlan turistaáradattal fog szembesülni, amikor a Chevron szerdán itt tartja éves közgyűlését.

Ez egy rendkívül szokatlan lépés; a vállalat rendszerint ezeket a rendezvényeket a San Francisco melletti központjában szokta megrendezni, amit a világ minden tájáról érkező részvényesei könnyen megközelíthetnek. Idén a Chevron elslisszolt az ország belsejébe, hogy egy kis összejövetelt tartson, a közérdeklődéstől jórészt távol.

 

Azonban ez a lépés nem maradt észrevétlen, legalábbis azok számára nem, akiket aggaszt azoknak az ecuadori Amazóniában élő szegény őslakos közösségeknek és gazdálkodóknak a sorsa, akiknek a földjét a vállalat mérgező hulladékkal árasztotta el.

A 9,5 milliárd dolláros büntetés ellenére, amit rá Ecuadorban kiszabtak, a Chevron nem vállalja a felelősséget a szennyezésért.

Az ecuadori emberek megértik és támogatják az olajipart. Számos nemzetközi olajvállalat működik szabadon és nyereségesen Ecuadorban.

Még ha diverzifikáljuk is az energiamátrixunkat, elismerjük, hogy az olaj segít felépíteni a modern államunkat. Nem sajnáljuk a középső országrész vendégszerető embereitől, hogy vendégül lássák a Chevront – de úgy gondoljuk, hogy a Chevron megpróbálja behúzott nyakkal elkerülni, hogy a közvélemény az amazóniai hitvány viselkedését firtassa.

A Chevron ragaszkodott hozzá, hogy az eredeti ügyet, amit őslakos közösségek indítottak a vállalat ellen Ecuadorban tárgyalják, és ne az Egyesült Államokban.

Az ecuadori és az amerikai bíróságok eleget tettek ennek, az eredmény pedig talán a legnagyobb büntetés lett a környezetvédelmi jog történetében.

Azóta a vállalat stratégiája az, hogy befeketítse Ecuador igazságszolgáltatási rendszerét, tagadja és figyelmen kívül hagyja a szennyezés az egészségre és környezetre gyakorolt hatását, újra és újra megpróbáljon bezavarni az Egyesült Államok és Ecuador közötti kereskedelembe (ami mintegy 19 milliárd dollár évente, és több ezer állást érint Texasban), visszaél a nemzetközi kereskedelmi és befektetési rendszerrel, hogy aláássa Ecuador szuverenitását, és lázasan úgy táncol, hogy kikerülje a reflektorfényt.

Miközben Ecuador kormánya nem résztvevő fele a Chevron elleni pereskedésnek – az egy magánjellegű ügy –, buzgón igyekszünk védeni a szuverenitásunkat. A Chevron rángatta bele az ecuadori kormányt az ügybe azzal, hogy panaszt nyújtott be az igazságszolgáltatási rendszerünk ellen egy nemzetközi választott bíróságon Hágában.

Ennek eredményeképpen Ecuador elvégezte a saját, független környezetvédelmi tanulmányait, és amerikai bíróságokon keresztül elérte, hogy a Chevron a saját szakértőivel is alapos tanulmányokat folytasson le.

Ezek a jelentések feltárták, hogy a több mint húsz éve a dzsungelben eltemetett és patakokba beleengedett olaj nem bomlott le, ahogyan ezt a Chevron állítja, a szennyezés mérgező összetevőit a Chevron jelentősen alábecsülte, és ezek a mérgező összetevők nagyon jelentős hatással voltak és vannak továbbra is az emberi egészségre és a környezetre.

A Chevron azért jön Texasba, mert a részvényesei válaszokat követelnek Ecuadorral kapcsolatban. A szerdai találkozó napirendi pontjai között a részvényesek három olyan határozatról fognak szavazni, amelyek bírálják a Chevron elnök-vezérigazgatóját és más magas rangú vezetőit, amiért azok helytelenül kezelték az ecuadori pert.

Sajnos a Chevron évről-évre ellenségesen reagál tiltakozásokra és a kihívásokra.

Most a Chevron az ország középső részén táborozik le, hogy kibújjon a felelősség alól, és megszabaduljon mindentől, ami erre emlékezteti.

Ecuadorban, mi mindannyian az országunkba való nemzetközi befektetések mellett vagyunk, beleértve a felelős nyersanyag-kitermelést is, de nem tudjuk tolerálni az olyan akciókat, amelyek büntetlenül ártanak a népünknek és a környezetünknek. Továbbra is arra buzdítunk minden felet, hogy a szennyezés áldozatainak érdekében tisztességesen és igazságosan zárják le a vitát.

Ellenkező esetben az a morális és jogi felhő, ami gyülekezik a Chevron feje fölött, követni fogja az elkövetkezendő évtizedekben. Még az ország belsejébe is.

Írta: Nathalie Cely, Ecuador egyesült Államokbeli nagykövete

Eredetileg közzétéve: Star-Telegram, 2014. május 24.

Fordította: Latin-Amerika Társaság