A brazil fővárosban több száz tüntető kövekkel támadták a rendőröket, miközben a Nemzeti Stadiont próbálták meg közelíteni – azt a stadiont, ahol az arany világbajnoki kupát kiállították.

Egy csoport, a kongresszustól földjogokat követelő őslakos is csatlakozott a tiltakozáshoz. Ez volt a legújabb tüntetéssorozat Brazíliában, amit a futballtorna magas költségei ellen szerveztek.

A hatóságok szerint körülbelül ezerötszázan vettek részt a keddi demonstráción, ami elzárta Brazíliaváros egyik főútját.

Amint a tömeg elindult a jövőben a világbajnokság több meccsének is otthont adó Nemzeti Stadion felé, lovas rendőrök állták útjukat. A feszültség magasra csapott, amikor a rendőrség könnygáz-gránátokkal igyekezett feloszlatni a demonstrációt.

A tömeghez egy csoport őslakos is csatlakozott, akik felmásztak a brazil kongresszus épületének tetejére, hogy változást követeljenek földjük kijelölt határaira vonatkozóan.

A jelentések szerint az összetűzésben egy rendőr lábát nyíllal meglőtték. A tüntetések órákra megbénították Brazíliaváros közlekedését.

Tavaly mintegy egymillió ember csatlakozott a tüntetésekhez szerte az országban, hogy jobb közszolgáltatásokat követeljenek, és felhívják a figyelmet a korrupcióra és a világbajnokság magas költségeire.

Azóta számos világbajnokság-ellenes tüntetésre került sor Brazíliában, amelyekből nem egy erőszakba torkollott.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság