Argentína megegyezett a Párizsi Klub csoport nemzetközi hitelező kormányaival, hogy öt éves időszak alatt visszafizeti a lejárt tartozásait.

A megállapodás Argentína mintegy 9,7 milliárd dollárnyi hátralékára vonatkozik.

Cristina Kirchner elnök kormánya 2008-ban jelezte, hogy visszafizetné az ország a 2001-02-es válságából megörökölt adósságát.

2001 utolsó heteiben az argentin kormány fizetésképtelenséget jelentett be a 132 milliárd dollárnyi köztartozását illetően.

Egy nyilatkozatban, a Párizsi Klub elmondta, hogy az első, legalább 1,15 milliárd dolláros részlet kifizetése 2015 májusában esedékes. A második fizetésre 2016 májusában kerül majd sor.

„Az első fizetés megvalósulása, amit Argentína hivatalos kötelezvényben vállalt, hogy teljesen tisztázza a hátralékait, szükséges és fontos lépés a Párizsi Klub és Argentína közötti pénzügyi kapcsolatok normalizációja felé” – mondta a Párizsi Klub.

„A találkozó során, az Argentin Köztársaság delegációja egy jelentést mutatott be az ország gazdasági és pénzügyi helyzetéről, és az argentin kormány olyan intézkedéseit jelentette be, amelyek célja a belső növekedés fokozása és a külső sokkhatásokkal szembeni ellenállásra való képesség erősítése.”

A Párizsi Klub elmondta azt is, hogy a megállapodás lehetővé teszi a hitelügynökségek számára, hogy folytassák az üzleti tevékenységüket Argentínával.

Argentínát a tárgyalásokon Axel Kicillof pénzügyminiszter képviselte.

A Párizsi Klubot 1956-ban alapították. Ez a nagyobb iparosodott országok hitelező kormányainak nem hivatalos csoportja.

Németország Argentína legnagyobb párizsi klubbeli hitelezője, az adósság 30 százaléka hozzá tartozik, őt követi Japán körülbelül 25 százalékkal. A többi hitelező között olyanok találhatók, mint Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Svájc és az Egyesült Államok.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság