Kolumbia korábbi pénzügyminisztere, Óscar Iván Zuluaga nyerte az elnökválasztások első fordulóját, megelőzve a hivatalban lévő elnököt, Juan Manuel Santost.

Egyikük sem érte el az 50 százalék plusz egy szavazatot, ami ahhoz szükséges, hogy elkerüljék a második fordulót, így június 15-én újra megmérkőznek.

A választások arról is dönthetnek, hogy folytatódnak-e a béketárgyalások a FARC lázadóival. Santos a tárgyalások mellett van, mert ezt tartja a legjobb megoldásnak Kolumbia 50 éves fegyveres konfliktusának befejezésére, Zuluaga viszont a kemény fellépés híve.

Szűk előny

Közel az összes szavazat összeszámlálása után Zuluaga vezet 29,25 százalékkal, őt pedig 25,69 százalékkal követi Santos. A másik három jelölt legalább 10 százalékkal végzett mögöttük.

Juan Manuel Santos és Óscar Iván Zuluaga

A két élen lévő jelölt politikája alig különbözik, kivéve a Kolumbia legnagyobb baloldali lázadó csoportjával, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) való béketárgyalásokról való vélekedésüket.

Santos – aki kezdeményezője volt a hivatalosan 18 hónappal ezelőtt a kubai fővárosban, Havannában kezdődött tárgyalásoknak – azt mondja, hogy reméli, hogy még az év vége előtt megállapodást tudnak aláírni a FARC-cal.

Zuluaga azonban kritikus a tárgyalásokkal szemben, és azzal vádolja Santos elnököt, hogy túl puhán bánik a lázadókkal. „Nem engedhetjük, hogy a FARC Havannából akarja irányítani az országot” – mondta a támogatóinak. Egy elnököt „nem manipulálhatja a FARC” – fogalmazott.

Santos elnök elmondta, hogy június 15-én a kolumbiaiak aközött kell majd választani „aki véget akar vetni a háborúnak, és aki vég nélküli háborút akar.”

Távolmaradók

Marta Lucía Ramírez konzervatív jelölt lett a harmadik 15,52 százalékkal, a baloldali Clara López pedig a negyedik 15,23 százalékkal.

A vesztes jelöltekre szavazók dönthetik el a második fordulót, mondják az elemzők. Clara López a békefolyamat határozott támogatója, míg Ramírez azt mondta, hogy ellenzi a FARC lázadóinak adandó amnesztiát, és nem szeretné a „FARC bűnözőit” képviselőként viszontlátni.

Mind Santos elnök, mind pedig Zuluaga megpróbálja mozgósítani annak a szavazásra jogosult 60 százaléknyi állampolgárnak egy részét, akik nem mentek el szavazni. Az ő arányuk egyébként az elmúlt két évtized legmagasabbja volt.

Becslések szerint több mint 220 ezer ember halt meg Kolumbia öt évtizede tartó fegyveres konfliktusában, és sok kolumbiai egyre türelmetlenebb a béketárgyalások haladását illetően.

Eddig a tárgyalódelegációk három kulcskérdésben értek el megállapodást: a földreform, a lázadók politikai részvétele és az illegális kábítószerek ügyében.

Még meg tárgyalniuk kell a leszerelésről, az áldozatok jogairól és a béke-megállapodás végső alkalmazásáról.

Juan Carlos Pinzón védelmi miniszter elmondta, hogy „ez volt a legbiztonságosabb választási nap a közelmúlt történelmében”, amihez hozzájárult, hogy mind a FARC, mind pedig Kolumbia második legnagyobb lázadó csoportja, az ELN is ideiglenes tűzszünetet hirdetett.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság