Az egészségügyi ellátás a venezuelai emberek alkotmányos joga. A gyógyszeripar gazdaságpolitikája miatt azonban gyógyszerterjesztésre van szükség, hogy ez a jog megkerülhetetlen legyen.

Múlt héten, Aurelio Tosta az Egészségügyi Minisztérium erőforrásokért, technológiáért és szabályozásért felelős miniszter-helyettese és Claudia Morón, az onkológiai program országos koordinátora bejelentették egy nagy szállítmány gyógyszer érkezését. Tosta olyan új intézkedéseket is nyilvánosságra hozott, amelyek célja, hogy biztosítsák az ország ellátottságát alapvető gyógyszerekből.

Majdnem 264 millió egységnyi gyógyszer érkezett a venezuelai Gyógyszerészeti Felkészülési Szolgálat (SEFAR) fő raktárába. Ezek között mintegy 640 ezer kemoterápiás egység is van rákbetegek számára. Tosta elmondta, hogy ezekből a gyógyszerekből Venezuela ingyenes kórházaiból álló hálózatot fogják ellátni. A PetroCaribe segített antibiotikumokat vásárolni Kolumbiából, és rákgyógyszereket El Salvadorból és Uruguayból.

Egy, a Venezuelai Társadalombiztosítási Intézet (IVSS) alá tartozó új program ingyen biztosít minden onkológiai gyógyszert a rákban szenvedőknek. Ehhez hasonlóan, az Egészségügyi Minisztérium térítésmentesen juttat antiretrovirális gyógyszereket mind a 40 ezer venezuelai HIV/AIDS-betegnek.

Tosta olyan új intézkedéseket is bejelentett – köztük egy Consalud névre hallgató vállalat létrehozását – amelyek célja, hogy csökkentsék a gyógyszerek importjához szükséges időt és pénzt. A Consalud égisze alatt az Egészségügyi Minisztérium naponta fog találkozni különböző egyéb vállalatokkal, hogy megoldja az ellátási nehézségeket. „Hivatalunk tisztelettel arról tárgyalt a Külkereskedelmi Irodával, hogy töröljék azokat az adósságokat, amikkel az egészségügyi vállalatok tartoznak az államnak. Egyúttal az egészségügyi import és bevétel területét érintő közigazgatási eljárásokat is racionalizáljuk.”

Egyes jelentések szerint 2013. szeptember 1-én egy Orvosok az Egészségért nevű szervezet petíciót nyújtott be a minisztériumhoz, hogy az orvosolja a gyógyszerellátás hiányosságait. A Venezuelai Gyógyszerész Szövetség elnöke, Freddy Ceballos azt mondta, hogy problémák vannak a szükséges gyógyszermennyiség 40 százalékának a forgalmazásával, mert az importhoz nehéz külföldi valutához jutni.

2014. május 20-án Carlos Jesús Rivas Pérez, az Aporrea híroldal publicistája a következőt jegyezte meg: „A kizárólag kapitalista országokhoz kötődő gyógyszeripar politikailag az egyik legbefolyásosabb, és gazdaságilag a legerősebb a világon. A gyógyszert politikai fegyverként használják, manipulálják a hiányt, hogy növeljék a profitot, az elégedetlenséget és a szorongást.” Ezen politikai gazdasági tények miatt, Rivas Pérez a Venezuela számára a legjobb megoldást javasolta (amit Brazília már alkalmazott): hozzon létre egy állami laboratóriumot, és állítsa elő a saját generikus gyógyszereit.

Tosta jelezte, hogy az Egészségügyi Minisztérium lépéseket tesz munkás- és a termelőkapacitás növelése érdekében, hogy elérje a „gyógyszer-szuverenitást”, amit Rivas Pérez javasolt. A gyógyszergyártás megszilárdításához a minisztérium azt tervezi, hogy gyógyszerészeti posztgraduális képzéseket indít. Azt is bejelentette, hogy minisztériuma külföldi vállalatokkal tárgyal kétnemzetiségű gyárak építéséről Venezuelában, hogy előállítsák a legdrágább gyógyszereket – például rák, a HIV/AIDS és ortodontális betegségek elleni gyógyszerek.

Amikor az egészségügyi ellátás jog

Sok kapitalista országban az egészségügyi ellátás árucikk, amit profitért árulnak olyanoknak, akik meg tudják fizetni. Venezuelában ez alkotmányos jog. Ennek eredményeképpen Venezuelában a várható élettartam az egyik legmagasabb a fejlődő világban: 72 év a férfiaknál és 79 a nőknél. A csecsemőhalandóság az 1998-as 22 ezrelékről (22 haláleset 1000 élve születésre) 2013-ra 14 ezrelékre esett vissza.

Talán a Barrio Adentro Misszió az az intézmény, ami a legtöbbet tett a venezuelaiak egészségügyi állapotának javulásáért: ez 10 ezer ingyenes alapellátást végző rendelőt jelent szerte az ország alacsony jövedelmű és vidéki területein. Bármilyen beteg, beleértve a papírokkal nem rendelkezőket is, ingyenesen kap orvosi ellátást és gyógyszereket. Az illetőnek csak a nevét, életkorát és lakóhelyét kell megmondania. 2014-ben helyi központok beoltottak hárommillió hat év alatti gyermeket is az alapvető megelőzhető betegségek ellen.

Amikor az egészségügyi ellátás árucikk, a gyógyszeripari vállalatok ritkán fektetnek be olyan gyógyszerek kifejlesztésébe, amelyek a szegény lakosság körében terjednek járványszerűen. Eközben az Egészségügyi Világszervezet május 20-i genfi találkozóján Venezuela és Brazília aláírt egy feljegyzést, amelyben a yanomani indiánok körében járványszerűen terjedő oncocercosis megszüntetését célzó intézkedések erősítését és összehangolását szorgalmazzák.

Írta: Arlene Eisen

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság