Körülbelül 430 ezer katonát vezényelnek ki Kolumbiában, hogy őrizzék a vasárnapi elnökválasztások nyugalmát. Holnap öt jelölt száll versenybe a dél-amerikai ország vezetéséért a 2014 és 2018 közötti időszakban.

Juan Carlos Pinzon védelmi miniszter tájékoztatása szerint a 10.642 szavazókörben 246 ezer katona lesz jelen, 100 ezerrel több, mint a 2010-es választásokkor.

Hogy biztosítsák az első forduló rendjét, 16 tartomány 75 önkormányzatát több mint 23 ezer tengerészgyalogos őrzi majd a városi, vidéki körzetekben és a szigeteken, mondta a miniszter.

A haditengerészet a parti őrséggel együtt tengeri járőrszolgálatot végez majd, légi egységeket – vadászgépeket és helikoptereket – küld a légtér védelmére, valamint 13 ezer kilométeren őrzi a folyókat is.

Holnap több mint 32 millió kolumbiai járulhat az urnákhoz, több mint 17 millió nő és 15 millió férfi fogja holnap megválasztani az ország következő elnökét és alelnökét.

A hatóságok számos intézkedést hoztak, köztük azt, hogy tilos a fegyverviselés péntektől jövő szerdáig. Továbbá tilos az alkoholtartalmú italok árusítása mától hétfőig.

Bogotában 9200 rendőrtiszt és 2000 katona fogja figyelni a főbb útvonalak, és az olyan tereket, mint a Plaza Bolívar és a Corferias.

Öt jelölt verseng az elnökségért: a jelenlegi államfő, Juan Manuel Santos a Nemzeti Egység Koalíció színeiben, Clara López az Alternatív Demokratikus Pólus – Hazafias Uniótól, Marta Lucia Ramírez a Konzervatív Párt képviseletében, Óscar Iván Zuluaga, a Demokratikus Szövetség jelöltje és Enrique Peñalosa, a Zöld Szövetség aspiránsa.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság