Ma tizenöt éve indult el az „Aló Presidente” című rádió- és tévéműsor Venezuelában, amelyet Latin-Amerikában egyedülálló módon egy államfő, Hugo Chávez vezetett, hogy így lépjen kapcsolatba az állampolgárokkal.

1999. május 23-án sugározta először a Radio Nacional de Venezuela az Hugo Chávez elnök által vezetett vasárnapi műsort, amelyet egészen az utolsó 2012. január 29-i adásig óriási érdeklődés övezett. A 2000-es évtől kezdve televízión keresztül is közvetítették, és Dél-Amerika számos régiójában és más országokban is fogható volt.

A kezdetek

Hugo Chávez 1999 januárjában foglalta el Venezuela elnöki székét, miután előző évben óriási többséggel elnökké választotta az a nép, amely tíz évvel korábban, 1989-ben az úgynevezett Caracazo-lázadásban fejezte ki elégedetlenségét a hagyományos politikai rendszerrel, és azzal a „demokráciával”, amelyben nem tud ételt adni a családjának.

1999 első hónapjaiban, az újdonsült elnök, aki önálló, szuverén népről álmodott, felvetette, hogy csináljanak egy olyan műsort, amelyben ő, mint államfő, kapcsolatba tud lépni az emberekkel, és tájékoztatni tudja őket, például a kormány programjairól, terveiről és stratégiáiról.

Ez az elképzelés 1999. május 23-án valósult meg. A venezuelaiak első alkalommal hallhatták, hogy egy államfő műsort vezet, és egy ország igazságairól, félelmeiről és álmairól beszél. Ez volt Hugo Chávez Frías „Aló Presidente” című műsorának első adása, amit a Radio Nacional de Venezuela (RNV) közvetített.

Ez példa nélküli volt Venezuelában és Latin-Amerikában. Egy elnök, aki rádióműsort vezet, és ráadásul azzal a céllal, hogy így szorosabbra fűzze kötelékeit a néppel. Hogy ezt mennyire komolyan gondolta, azt jól mutatja a műsor lényege: bárki betelefonálhatott a műsorba, ahol a hívást maga, Venezuela elnöke, Hugo Chávez fogadta.

Egészen addig egyetlen vezető sem tulajdonított akkora jelentőséget az információ hatalmának, mint Chávez elnök. 1999-ben a venezuelai nép azonban egy olyan műsorral találkozott, amelyben szabadon beszélhetett. Az „Aló Presidente”olyan embereknek adott kommunikációs csatornát, akiknek addig nem volt hangjuk. Mindezek tetejébe kapcsolatba léphettek az államfővel, aki válaszolt nekik, és meghallgatta a gondjaikat.

Természetesen a műsor óriási sikert aratott a közönség körében. Chávez ékesszólása és műsorvezetési tehetsége jól mutatta a média erejét, és immáron példaként szolgál az egész világ számára.

Az „Aló Presidente” népi fórummá válik

Az első adás egy óráig tartott. Az első alkalommal az államfő mellett ott volt két újságíró, Juan Barreto és Freddy Balzán is.

Az első műsor száz hívást kapott, és végül tizenegy állampolgár beszélhetett a köztársaság elnökével. Az első, aki kapcsolatba léphetett vele Haydée González fővárosi lakos volt.

A rádióból a képernyőre

Az „Aló Presidente” rádióműsornak indult, de később a képernyőn is megjelent, ugyanis akkora népszerűségre tett szert, hogy a műsor készítői úgy látták, hogy a televíziós közvetítésen keresztül még nagyobb közönséget érhet el. Így aztán 2000. augusztus 27-én, az „Aló Presidente” 40. kiadását első alkalommal a rádió és a televízió is sugározta.

A Venezolana de Televisión (VTV) eljuttatta ezt az információs fórumot az ország minden pontjára. Innentől kezdve az elnök közvetlen kapcsolata a néppel figyelemre méltóvá vált. A venezuelai elnök pedig felhasználta az „Aló Presidente” nyújtotta fórumot arra, hogy mindenkit tájékoztasson a politikai lépéseiről. Ezenkívül a későbbiekben minden adásba meghívta a különböző projektekben és kormányzati kezdeményezésekben résztvevőket, hogy így segítse az „Új Haza” építését.

És minden egyes „Aló Presidentével” szaporodtak az anekdoták is.

Vándorló Aló

Nagy örömet okozott, amikor a műsor elkezdett vándorolni keresztül az országon. Barinas állam volt az első külső helyszín, ahonnan az „Aló Presidente” (18. adás) jelentkezett, 1999. október 31-én, amikor Hugo Chávez a szülőföldjére érkezett. Ebben az adásban az elnök a termőföldben, az állattenyésztésben, a halászatban, az iparban, az olajiparban és a faiparban rejlő lehetőségekről beszélt.

Az első mozgó közvetítésre 2000. február 4-én került sor. A 61. „Aló Presidente” egy a Valencia államban lévő Campo Carabobóból Caracasba tartó autókonvojból jelentkezett élőben. A hétórás adás alatt három államon haladtak keresztül, és több mint 180 kilométer tettek meg.

2000. október 22-én a 48. adást a Puerto La Guariától 666 kilométerre lévő Isla de Avesről sugározták. Az Isla de El Burróból és az Hacienda Cacatera de Chuaóból közvetített 184. és 309. adás hatalmas teljesítmény volt, mivel oda nem volt szárazföldi összeköttetés, és a felszerelést vízen és levegőben kellett odaszállítani.

Minden „Aló Presidentének” megvoltak a főszereplői. Természetesen, az igazi főszereplő mindig ugyanaz volt: a nép. De nem szabad elfelejteni azokat a különleges vendégeket sem, akik szintén feldobták Chávez elnök vasárnapi műsorát.

Aló határok nélkül

Az „Aló Presidente” népszerűsége elképesztő méreteket öltött. Az elnök eközben túllépett az ország határain is, és számos latin-amerikai országból is jelentkezett a műsorral.

Az első külföldi adásra, az ötvenkettedikre, Guatemalából került sor 2000. november 19-én, amit a Radio y Televisión a Guatemala közvetített.

2000. március 11-én a 64. „Aló Presidente” a Dominikai Köztársaságból jelentkezett, majd 2003. június 15-én pedig 153. alkalommal a brazíliai Manausból. Ezenkívül készültek adások Buenos Airesben, a kubai Pinar del Río tartományban, a bolíviai Tiwuanakuban és a kubai Santa Clarában is.

2000. december 17-én pedig nemzetközi közvetítésre került sor. Az 55. adást ugyan a Vargas állambeli Maiquetíából sugározták, de élőben fogható volt Kubában, Brazíliában és Spanyolországban. Ez volt az első alkalom, hogy az „Aló Presidentét” Venezuelán kívül még egyszerre három országban lehetett követni.

A vendégek

Az „Aló Presidentének” a kezdetektől fogva fontos meghívott vendégei voltak: nagykövetek, sportolók, énekesek, filmesek, írók és több száz újságíró minden kontinensről.

2000. október 29-én, a 49. adásban Fidel Castro volt az első külföldi vendég, aki Chávezzel együtt szerepelt a rádió- és tévéműsorban.

De az „Aló Presidente” vendégei közt tudhatta Evo Morales bolíviai elnököt és nicaraguai kollégáját, Daniel Ortegát is.

Az „Aló Presidente” fóruma volt mindazoknak, akik lelkes odaadással osztoztak Bolívar álmában: akik nemcsak azt hallották meg, amit „hallani akartak”, de arra is odafigyeltek, hogy mit csinált, mit nem csinált, és mit csinált rosszul, hogy ezekből tanulva megalkothassák az „Új Hazát”. De kitörölhetetlen nyomot hagyott a műsor történetében például Danny Glover amerikai színész és Diego Armando Maradona futballista is.

Hazai hírességeket említve, Chávez vendégei voltak többek között Milka Duno, Pastor Maldonado, Edwin Valero, „El Potro” Álvarez sportolók; Cristóbal Jiménez énekes-dalszerző.

A több mint egy évtized alatt az „Aló Presidente” számos alkalommal került a venezuelai, és nem egyszer a külföldi újságok címoldalára hétfőnként. Az „Alo Presidente” műsorvezetőjének, formájának és tartalmának köszönhetően mindig hír volt.

Mindörökké Aló

Az „Aló Presidente” olyan műsor, ami mindig megmarad a venezuelai nép kollektív emlékezetében, a nép szava volt, a nép kormányzott általa. A kormányzás egy új formáját mutatta meg, ami az engedelmességen, a példamutató magatartáson, a nép a vezetőjével való láthatatlan egységén alapult.

A psuv.org.ve cikke alapján írta: Latin-Amerika Társaság