Egy New York-i bíróság öt év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte Alfonso Portillo korábbi guatemalai elnököt, amiért az kenőpénzt fogadott el Tajvanról.

Portillót, akit tavaly adtak ki az Egyesült Államoknak, 2,5 millió dolláros pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték. A guatemalai exelnök márciusban bűnösnek vallotta magát abban, hogy amerikai bankokon keresztül pénzt próbált tisztára mosni.

A bíró még nem döntött arról, hogy hol töltse le hátralévő büntetését, az Egyesült Államokban vagy Guatemalában. Portillo már számottevő időt volt börtönben, és már csupán 18 hónapja maradt hátra a büntetéséből.

Portillo a bíróságon

A börtönben töltött idő „nagyon tanulságos tapasztalat volt számomra, és hatalmas fájdalom a családom számára” – mondta Portillo a bíróságon. Robert Patterson körzeti bíró elmondta, hogy az ügy „hatással lesz arra, hogy hogyan kezeljük a törvények megsértését a korrupciós ügyekben ebben az országban.”

Tajvan elismerése

Portillo bűnösnek vallotta egyrendbeli pénzmosásra való összeesküvésben, és beleegyezett, hogy nem ad be fellebbezést bármilyen négy és hat év közötti börtönbüntetés ellen.

Portillo spanyol nyelven azt mondta a bíróságon, hogy nem tudja igazolni a bűncselekményeit, de kér egy második esélyt.

Elismerte, hogy 2,5 millió dollár kenőpénzt fogadott el, és megígérte, hogy visszaszolgáltatja a pénzt. Az Egyesült Államoknak azért van jogalapja az ügyben, mivel a kenőpénz egy New York-i bankszámláról érkezett.

Portillo elmondta, hogy azért cserébe fogadta el a pénz, hogy hivatali ideje alatt, 2000 és 2004 között országa továbbra is diplomáciailag elismerje Tajvant.

Tajvant jelentős pénzügyi kötelékek kötik számos közép-amerikai és karibi országhoz, amelyek elutasítják Kína a szigetre vonatkozó követeléseit.

Francisco Flores korábbi El Salvador-i elnököt hasonló vádakkal illetik az országában. Ő azonban tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azt mondja, hogy nem élt vissza azzal a tízmillió dolláros támogatással, amit Tajvan adományozott az országnak, hogy hozzájáruljon a 2001-es pusztító földrengés utáni helyreállításhoz.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság