Ne feledjük a Chevron/Texaco örökségét, amit Ecuador amazóniai őserdeiben hagyott!

Ez a levél számos emberi jogi szervezet és különböző Ecuadorral való szolidaritási bizottságok kezdeményezése szerte a világon. Azért írunk, mert úgy gondoljuk, hogy Önök változást érhetnek el a Chevron magatartásában, és arra ösztönözhetik, hogy megfizesse azokat károkat, amiket a szennyezése okozott Ecuadorban. Reméljük, hogy mindannyian, a Chevronba befektető nyugdíjpénztárak bizottsági tagjai, részvényesei, igazgatói, nyugdíjalapjainak tulajdonosai együttműködnek velünk, hogy elszámoltathassuk a multinacionális céget és tisztán tartsuk a bolygónkat.

 

A Chevron az egyik legnagyobb perrel néz szembe, amit valaha helyiek indítottak multinacionális cég ellen. Az ecuadori igazságügy bűnösnek találta a vállalatot minden idők egyik legnagyobb ökológiai katasztrófájában, amelynek drámai társadalmi hatása volt. A bíróság 9,5 milliárd dolláros bírságot állapított meg, amit a Chevronnak ki kell fizetnie, hogy helyrehozza azokat az ökológiai és társadalmi károkat, amit az Ecuadorban 1964 és 1992 között folytatott felelőtlen tevékenységével okozott Ecuador amazóniai őserdeiben. Ez idő alatt a vállalat több mint 380 millió hordónyi olajat és 285 millió hordónál több mérgező vizet hagyott kiömleni az esőerdőbe, több ezer helyi lakos életmódját tönkretéve ezzel.

Hogy kibújjon a felelősség alól, a Chevron hadjáratot indított az ecuadori igazságügyi rendszer lejáratására úgy, hogy megkérdőjelezte az ecuadori igazságügyi rendszer szuverenitását.

Ennek a kampánynak nemcsak az a célja, hogy megdönthetetlen támogatást nyújtson az érintett embereknek, és megvédje az ecuadori szuverenitást, de az is, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét egy olyan fontos kérdésre, ami mindenkit foglalkoztat, nemcsak az ecuadoriakat, ez pedig bolygónk és társadalmunk védelme, amit a nagy multinacionális vállalatok társadalmi és ökológiai felelőssége veszélyeztet.

Az ecuadori ügy nem az egyetlen. A Chevronnak nagy múltja van a környezetszennyezésben és az emberi jogok elleni bűncselekményekben számos más országban, többek között például Nigériában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Angolában, Indonéziában, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken. Ezek a visszaélések szerte a világon társadalmi mozgalmak létrejöttét eredményezték, és igazságot követelő tiltakozásokat váltottak ki. Ez a kérdés nem csupán az egyes érintett közösségek, társadalmi vagy környezetvédelmi aktivisták gondja. Az ökológiai károk, amiket a bolygó elszenved, visszafordíthatatlanná válnak, ha nem vagyunk képesek a főszereplőket elszámoltatóvá tenni. Fontos hangsúlyozni azt a tényt, hogy a Chevron a világ egyik nagy szennyezőanyag előállítója, a világ mérgező sugárzásának 3,5 százalékát ez a multinacionális vállalat termeli.

Hisszük, hogy a multinacionális cégek minden nappal egyre erősebbek lesznek. Bolygónk biztatóbb jövőjéért elszámoltathatóvá kell őket tennünk. Megragadva Chevron részvényeseinek éves találkozója adta lehetőséget, arra kérjük Önöket, hogy vizsgálják felül a chevronbeli befektetéseiket, és lépjenek az ecuadori amazóniai őserdőbeli ökológiai katasztrófa megszüntetéséért.

Az alábbiakban találják azoknak a befektetési alapoknak és vállalatoknak sorát, amelyek, tiszteletben tartva elveiket és etikai kódexüket visszavonták a befektetéseiket a Chevron vállalattól, és a nemkívánatos cégek listájára tették azt az ecuadori működése alatt elkövetett környezetszennyezése és emberijog-sértései miatt:

AP7 (svéd nyugdíjpénztár)

Ethias (belga biztosítóvállalat)

FDC (luxemburgi nyugdíjpénztár)

KLP (norvég biztosítóvállalat)

PGB (holland nyugdíjpénztár)

Ezzel a levéllel szívélyes üdvözletünket küldjük, és megkérjük, hogy értékelje át a Chevron Corporation-beli befektetéseit.

Forrás: Apoya al Ecuador

Fordította: Latin-Amerika Társaság