A Latin-Amerika Társaság vezetésével alakult támogatói csoport is csatlakozott a világméretű #AntiChevron kampányhoz, amely az amerikai kőolajvállalat Ecuadorban elkövetett óriási környezetszennyezése ellen tiltakozik az egész világon.

Ez a kampány május 21-én tartja az „Anti-Chevron” Nemzetközi napot, amelyen „virtuális felvonulást” tartanak, ami úgy zajlik, hogy a tiltakozók lefényképezik magukat egy #AntiChevron feliratú táblával, és ezt feltöltik a közösségi oldalaikra. Ezért 2014. május 21-én, szerdán 18:30-tól 19:00 óráig nyilvános fényképezést tartunk a Fogaskertben (1073 Budapest, Akácfa u. 49.). Aki nem tud erre eljönni, mivel a 21-ével kezdődő eseménysorozat az egész világon jövő szerdáig tart, május 28-ig elküldheti e-mailben is a fényképét, amihez mintát alább láthattok. A fényképeket feltöltjük a Latin-Amerika Társaság Facebook-oldalára, és május 28-án, szerdán elküldjük Ecuadorba, hogy részesei legyünk a nemzetközi „felvonulásnak” is.

Az alábbi címekre várjuk a képeket: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Tiltakozzunk együtt a világgal a multinacionális cégek környezetromboló tevékenysége ellen, hiszen ma ők, de holnap mi lehetünk az áldozatok! Fogjuk le a Chevron piszkos kezét!

Emlékeztetőül:

A Texaco 1964 és 1992 között működött Ecuadorban. Mint azt kilenc év pereskedés után az Ecuadori Bíróság megállapította, ez idő alatt a Texaco nem kevesebb, mint 71 millió liter kőolajhulladék és 64 millió liter nyers kőolaj kiömléséért volt felelős az ecuadori Amazónia több mint 2 millió hektáros területén. A víz, amelyből a lakosok isznak, amelyben halásznak és fürdenek, erősen szennyezetté vált. Az eredmény: példátlan környezeti katasztrófa és ebből következően, a helyi lakosok jelentős egészség-károsodása. Az Egyesült Államok béli vállalat, Chevron, mely 2001-ben felvásárolta a Texaco vállalatot, az Egyesült Államok második, a világ hetedik legnagyobb kőolajvállalata.

A vállalatot végül 9,6 milliárd dollár megfizetésére kötelezte egy ecuadori bíróság, amit a mai napig nem hajlandó megfizetni, sőt még ő perelte be Ecuadort a hágai nemzetközi bíróságon. Minden piszkos eszközt bevet, hogy elkerülje a bírság megfizetését, és besározza Ecuadort, megcsúfolva ezzel a több ezer ártatlan, főként őslakos áldozatot, akiknek életét és jövőjét tönkreteszi a kőolajszennyezés.

Olyan személyek tiltakoznak ez ellen, mint Danny Glover, Susan Sarandon, Mia Farrow vagy Mick Jagger.

Az ügyről részletes információkat találhattok a Latin-Amerika Társaság honlapjának (www.latin-amerika.hu) Hírek menüpontjában található „Chevron-ügy” almenüpontban.

A szerdai fotós tiltakozóakcióhoz pedig itt lehet csatlakozni:

https://www.facebook.com/events/1510902792464060/

Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvivője, a támogatói csoport vezetője

En español:

Foto protesta contra la contaminación ecuatoriana de Chevron en Budapest

El grupo de apoyo liderado por la Asociación Latinoamérica (Latin-Amerika Társaság) se une a la campaña mundial #AntiChevron, que protesta contra la contaminación enorme causada por la petrolera estadounidense en la Amazonia Ecuatoriana.

Como parte de la campaña se activará el día #Antichevron el 21 de mayo, cuando se organiza una “marcha virtual”. Los manifestantes tomaran una foto de sí mismos que consta un mensaje de apoyo con el hashtag #antichevron, y lo suben a sus páginas sociales. Por eso organizamos una sesión de fotos el 21 de mayo, el miércoles de 18:30 hasta 19:00 en Fogaskert (1073 Budapest, Akácfa u. 49.) En caso de no poder participar, pueden mandarnos sus fotos por email hasta el jueves, 27 de mayo. Subimos las fotos a la página de la Asociación Latinoamérica, y las mandamos a Ecuador para poder formarnos parte de la “marcha virtual”.

Aquí pueden mandar las fotos: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. o Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Protestamos juntos contra las actividades destructivas del medio ambiente de las empresas multinacionales, porque hoy son ellos, pero mañana nosotros podemos ser las víctimas. Vamos a parar juntos la mano sucia de Chevron!

Recordatorio:

La compañía Texaco funcionó en Ecuador entre 1964 y 1992. Después de 9 años de litigio, el tribunal declaró, que la petrolera Texaco es responsable por dejar huir 71 millones de litros de residuos de petróleo y 64 millones de litros de petróleo crudo en el territorio de 2 millones de hectáreas de la Amazonia ecuatoriana. El agua, lo que consumen los residentes, y donde se bañan y pescan es muy contaminada. El resultado: desastre ambiental sin precedentes y, en consecuencia, un daño significativo a la salud de los residentes locales. La empresa de EE.UU., Chevron, que compró Texaco en el 2001, es la segunda mayor compañía petrolera de los Estados Unidos, y la séptima mayor compañía mundial.

Un tribunal ecuatoriano ha condenado la compañía Chevron a pagar $ 9.6 mil millones, que hasta hoy rechaza a hacer, además demandó Ecuador en el Corte Internacional de Justicia de Haga. Chevron usa cada método sucio para no pagar la multa, y para burlarse de Ecuador y las miles de víctimas inocentes, en su mayoría indígenas, cuyas vidas y futuro está destruyendo la contaminación.

Personas como Danny Glover, Susan Sarandon, Mia Farrow o Mick Jagger también se unieron a la campaña.

Se encuentra más informaciones en nuestra página de web (www.latin-amerika.hu) en el menú de „Chevron-ügy” o en la página: http://apoya-al-ecuador.com/.

Aquí está el evento de Facebook: https://www.facebook.com/events/698541273544205/

László Kupi, encargado de negocios de la Asociación Latinoamérica, líder del grupo de apoyo