A szélsőjobboldali csoportok erőszakos, destabilizációs célokból végrehajtott akciói dacára a növekvő gazdasági bővülés, társadalmi projektek és munkaügyi stabilitás határozta meg a hetet Venezuelában.

Nicolás Maduro elnök pénteken megerősítette kormánya elkötelezettségét az ellenzékkel és a gazdasági békekonferenciákkal folytatott párbeszéd fenntartásában és fejlesztésében.

A hét elején az államfő sürgette a kerekasztal-tárgyalásokon résztvevő ellenzéket, hogy ne hagyja magát manipulálni a radikális és külső szektoroktól, és további béketárgyalásokra szólított fel az országgal.

Maduro felhívását a héten a Demokratikus Egység (MUD) képviselőinek nyilatkozatai követték, amelyekben a kormányt tették felelőssé az elmúlt hetek párbeszédének állítólagos válsága miatt.

Maduro elmondta, hogy az ellenséges csoportoknak fel kellene ismernie ezeknek az intézményeknek a legitimációját és a bolivári mozgalom politikai erejét. Egy üzenetben sürgette őket, hogy folytassák a vitát, és megjegyezte, hogy ő mindig ott lesz a kerekasztal-megbeszélésen, hogy a békéről tárgyaljon.

A kormányzati szellem és az állampolgárok békevágya ellenére a hét folyamán az ellenzéki Miranda államban található Chacao önkormányzatban erőszakos megnyilvánulások érték az Idegenforgalmi Minisztériumot, és Caracasban a tömegközlekedési hálózatot.

A gazdasági offenzíva második szakasza három fő aspektust érint: a termelés felpörgetését, az ellátás biztosítását és a tisztességes árakat. Ezt a három területet határozta meg a kormány, mint amelyek elengedhetetlenek annak a gazdasági háborúnak a visszaveréséhez, amellyel az ország jelenleg szembenéz.

A héten azt is bejelentették, hogy szükség van a termelőerők kiszélesítésére és az ipari berendezések mindenre kiterjedő átvizsgálásának fokozására. Ezeknek az intézkedéseknek a célja az, hogy ne kelljen az olajjövedelmeket más termékek beszerzésére fordítani, és diverzifikálják az ország gazdasági modelljét.

A Tisztességes Árakért Felelős Országos Főfelügyelőség április 22-e óta több mint háromezer ellenőrzést hajtott végre, többnyire az élelmiszerügyi, kereskedelmi, textilekkel és cipőkkel foglalkozó valamint építő- és autóipari szektorokban.

Szintén a hét híre volt, hogy 2014 végére leszállítják mind a 23.340 számítógépet a felsőoktatási intézmények számára.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

Forrás: Prensa Latina