A Communications Security Establishment Canada (CSEC) nevű kanadai ügynökség kémkedett a kereskedelmi partnerei, így Brazília ellen is, tárta fel tegnap az alainet.org internetes oldal.

Az eddig ismeretlen, 460 amerikai dolláros költségvetéssel dolgozó és 2100 főt foglalkoztató ügynökség tevékenységére az a Glenn Greenwald amerikai újságíró derített fényt, aki beszámolt Edward Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség munkájára vonatkozó leleplezéseiről is.

A Greenwald által nyilvánosságra hozott dokumentumokból az derül ki, hogy a CSEC saját fejlesztésű, Olympia névre keresztelt programjával figyelte brazil politikusok telefonhívásait, e-mailjeit és videókonferenciáit, különösen a Bányászati és Energiaügyi Minisztériumban (MME).

A CSEC végig az úgynevezett nemzetbiztonságra hivatkozva, valójában azonban a nagyvállalatok érdekeinek védelmében és a munkásosztály kárára tette ezt, mind Kanadában, mind pedig külföldön, mondta Camilo Cahís kanadai elemző.

Az amerikaiak kémkedésére létrehozott Prism programmal ellentétben az Olympia rendszert úgy tűnik, hogy elsősorban a kanadai kapitalizmus érdekeinek védelme vezérelte, fogalmazott.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

Forrás: Prensa Latina