Az elmúlt napokban rohamrendőrök könnygázzal oszlattak fel több ezer tüntetőt a brazíliai São Paulóban és Rio de Janeiróban, akik a futball világbajnokság költségei ellen tiltakoztak.

Egyes demonstrálók köveket dobáltak, míg mások gumikat égettek, és utakat torlaszoltak el. Azt mondják, hogy azok miatt a dollármilliárdok miatt dühösek, amiket a jövő hónapban a dél-amerikai országban megrendezésre kerülő labdarúgó tornára költenek, ahelyett, hogy ezeket az összegeket szociális projektekre és a lakáskörülmények javítására fordítanák.

Más városokban, köztük a fővárosban, Brazíliavárosban is voltak tiltakozások. Többek között tanárok és közszolgák is sztrájkoltak Brazília szerte. Légi felvételek tanúsága szerint Rióban több százan vonultak fel csúcsforgalom idején az egyik főútvonalon. Ez a város ad majd otthont a világbajnokság döntőjének július 13-án. A tüntetők ott is és São Paulóban, Brazília legnagyobb városában is összecsaptak a rendőrökkel, mielőtt az oszlatás megkezdődött volna.

Gyakoribb a tiltakozások

Az utcán tüntető emberek száma sokkal alacsonyabb volt, mint a tavalyi év hasonló demonstrációin. A résztvevők közül néhányan azonban megígérték, hogy a tüntetések a világbajnokság közeledtével nagyobbak és gyakoribbak lesznek.

Tavaly júniusban több mint egymillió ember vonult az utcára a szegényes közszolgáltatások, a korrupció és a világbajnokság megrendezésének magas költségei miatt. A torna június 12-én kezdődik.

Gary Duffy, a BBC São Pauló-i munkatársa azt mondja, hogy a kormány szorosan figyelemmel követi a tüntetéseket, mint jelzéseket arra nézve, hogy milyen biztonsági kihívásokkal kell esetleg majd szembenézniük a sportesemény alatt.

Az egyik tüntető annak a tizennégy építőmunkásnak a halála miatt tiltakozott, akik a világbajnokság stadionjainak építése során szenvedtek balesetet. Hozzátette, hogy a világbajnokság és az idei elnökválasztások miatt sok csoport kihasználja a lehetőséget, hogy maximális nyomás alá helyezze a kormányt.

A demonstrációk tegnapelőtt kora reggel kezdődtek São Paulóban az egyik legnagyobb tüntetéssel a város Itaquera nevű körzetében, annak az Arena Corinthians stadionnak a közelében, amelyben a torna nyitómeccsét játsszák majd.

A tiltakozók stadionok helyett a FIFA szabványoknak megfelelően megépített lakásokat követeltek, a világ futballjának irányító testületére utalva.

Nincs pánik

„Célunk szimbolikus” – mondta Guilherme Boulos, a Hajléktalan Munkások Mozgalmának vezetője. „Mi nem akarjuk lerombolni vagy megrongálni a stadiont. Mi csak több lakhatáshoz való jogot szeretnénk a munkásoknak, és megmutatni, hogy milyen hatással van a bajnokság a szegényekre.”

A kormány igyekezett elbagatellizálni a csütörtöki zavargásokat, mondván, hogy azok nem a világbajnoksághoz kapcsolódtak. „Ahonnan én látom, ezek a munkások konkrét követelései. Nem látok bennük semmi olyat, ami a világbajnoksághoz kapcsolódna” – mondta Aldo Rebelo brazil sportminiszter. „Nincs ok a pánikra [a futball tornára érkező] hárommillió brazil és hatszázezer külföldi turista fogadását illetően.”

A tervezett tüntetések egybeesnek egy sor sztrájkkal, köztük a rendőri erőkével is az északkeleti Pernambuco államban. A hadsereg egységeit küldték oda, hogy rablások és fosztogatások után plusz támogatást biztosítsanak, amíg a sztrájk véget nem ért a harmadik napon.

A helyi média tegnap arról számolt be, hogy a csak az elmúlt 24 órában 234 embert tartóztattak le. Az állam fővárosa, Recife is a világbajnokság öt meccsének fog helyt adni.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

Forrás: BBC