A brazil kongresszus elfogadott egy tervet arra vonatkozóan, hogy kártérítést fizet a második világháború alatti amazóniai gumiültetvényeknek.

Mintegy 55 ezer jobbára szegény brazil maradt az esőerdőkben, hogy a háború idején ellássa az Egyesült Államokat fegyverekhez és járművekhez használatos gumival.

Az amazóniai körülmények zordak voltak, és sokan haltak meg közülük maláriában, hepatitisben és sárgalázban.

Mintegy hatezer túlélő kap most kártérítést a háború idején kifejtett erőfeszítéseikért.

Hetven év telt el, és a ma nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó egykori munkások egyszeri 25 ezer reált (körülbelül két és fél millió forint) kapnak majd.

Az elhunyt munkások megközelítőleg hétezer leszármazottja szintén kap kártérítést.

„Nemzeti hősök”

„A kongresszus elkötelezett, hogy segítsen azoknak, akik éveket áldoztak arra az életükből, hogy teljesítsék nemzeti kötelességüket a második világháború idején, mert egy szabad világban akartak élni” –fogalmazott Marcio Bittar kongresszusi képviselő.

Anibal Diniz a munkásokat „nemzeti hősöknek” nevezte, és sürgette a brazil tervezési minisztériumot, hogy fizesse ki az összegeket még az év vége előtt, számolt be róla az AFP hírügynökség.

1943-ban, az Egyesült Államok Brazíliához fordult, hogy megbízható gumiellátást biztosítson számára, mivel az akkoriban fő gumitermelő országnak számító Malajzia az ellenséges Japán megszállása alatt volt.

Többnyire elszegényedett, az ország északkeleti részén elő brazilok egy jobb élet reményében jelentkeztek a kormány toborzókampányára Amazóniába.

Egy idő után „gumikatonáknak” hívták őket.

Azonban több ezren haltak meg trópusi betegségekben és az elharapódzó erőszak vagy vadállatok, jaguárok, aligátorok és kígyók támadásainak következtében.

Forrás: BBC