„Az Egyesült Államoknak, amely kemény szankciókkal sújtja az Ukrajnával közös határaira katonákat telepítő Oroszországot, sokkal súlyosabbakkal kellene szembenéznie a Kubától 1903-ban ellopott Guantánamói-öböl megszállásáért” – mondta a híres nyelvész és filozófus, Noam Chomsky.

A MIT (Massachusetts Institute of Technology, USA) professzora az április végén a Ria Novosti orosz hírügynökségnek adott és számos médium által idézett interjújában az amerikai katonák állandó guantánamói-öbölbeli jelenlétére utalt, és úgy fogalmazott, hogy „azt [az Egyesült Államok] fegyverrel rabolta el Kubától 1903-ban, és Kuba a függetlenné válása óta tett folyamatos erőfeszítései ellenére máig megtartotta.”

„Fel kellene hívni azok figyelmét, akik szankciókat követelnek [Oroszország ellen]” Guantánamo ügyére, jelentette ki a prominens amerikai aktivista.

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államok és szövetségesei új szankciók életbe léptetésének lehetőségét jelentették be Oroszország ellen az Ukrajna körül kialakult helyzet miatt.

Korábban az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vetett ki egy csoport orosz politikusra és üzletemberre a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása után.

Miután a Krím-félszigetet függetlenné nyilvánították, és a március 16-i népszavazás után újraegyesítették Oroszországgal megnőtt a feszültség Ukrajnában, mivel az oroszbarát állampolgárok tiltakoznak a kijevi ideiglenes kormány ellen, és keresik a módját, hogy ehhez hasonló módon fejezzék ki kötődésüket Oroszországhoz.

Az Egyesült Államok 2002-ben alapított guantánamói börtönének legkevesebb 160 foglya van, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrorista tevékenységekhez kötődnek.

Ez a börtön, mint az embertelen kínzás és a jogsértések gócpontja egyaránt kiváltotta az ENSZ, nemzetközi emberi jogi szervezetek és az európai kormányok bírálatát.

Forrás: Isla Mía