Dél-Afrika nagy jelentőséget tulajdonít a kubai néppel és kormánnyal ápolt barátságnak és együttműködésnek, továbbá kész arra, hogy minden szinten megerősítse ezen kapcsolatokat – mondta pénteken Havannában Naptal Manana, a Dél-afrikai Köztársaság nagykövete az apartheid végének és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok létesítésének 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Manana megköszönte az Angola és Namíbia felszabadítási harcában és a gyalázatos és kirekesztő dél-afrikai rendszer megdöntésében országunk által nyújtott támogatást. „Kuba nem azért ment Afrikába, hogy kizsákmányoljon vagy elvegye kincseinket, teljesen ellenkezőleg, önzetlenül segített a szabadság és igazság elnyerésében” – hangsúlyozta.

Hasonlóképp magasztalta a két ország közti akadémiai és a szolgáltatások terén létező együttműködést úgy, mint a kölcsönösen biztosított állandó támogatást a nemzetközi küzdőtéren.

A nagykövet kitért a minap megtartott dél-afrikai választásra is, amin – az előzetes eredmények alapján – Nelson Mandela pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezet.

Kubai részről Marcelino Medina, első külügyminiszter-helyettes, erősíti meg azt a nagy barátságot, ami történelmi, politikai és kulturális szempontból örökre összeköti országainkat.

Ezenkívül megköszönte Dél-Afrika Kubának nyújtott korlátlan támogatását úgy az Egyesült Államok blokádjának felállítását, mint az igazságtalanul börtönbe vetett kubai antiterroristák hazajutását érintő vitában.

A Külügyminisztérium székhelyén rendezett ünnepségen José Ramón Machado Ventura, a Párt Központi Bizottságának másodtitkára és Állam- illetve Minisztertanács alelnöke látta el az elnöki feladatokat.

Megjelentek a Párt Politbüró tagjai közül is: Esteban Lazo Hernández, a Néphatalmi Nemzetgyűlés elnöke, Bruno Rodríguez Parrilla, külügyminiszter, és Álvaro López Miera ezredes, a Forradalmi Fegyveres Erők első miniszterhelyettese és vezérkari főnök.

Ugyanígy részt vett az eseményen José Ramón Balaguer Cabrera, a Párt Központi Bizottság Titkárságának tagja és Nemzetközi kapcsolatok Főosztályának vezetője; Jorge Risquet Valdés, a Párt Központi Bizottságának tagja; és Roberto Morales Ojeda, közegészségügyi miniszter.

Több tisztelt vendég közül még jelen volt Arnaldo Tamayo vezérőrnagy, Kenia Serrano, a Népek Közti Barátság Kubai Intézetének elnök asszonya, a Diplomáciai testület képviselői és jelen felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatal dél-afrikaiak.

Roberto Fonseca kubai jazzművész és dél-afrikaiak vokálcsoportja tették kellemessé a rendezvény hangulatát.

Nem hivatalos fordítás

Forrás: Kubai Nagykövetség