Múlt hét kedden a kora reggeli órákban a 24 éves Jorge Tovar venezuelai rendőrtisztet egy mesterlövész nyakon lőtt, számoltak be róla hivatalos források. A lövés akkor dördült el, amikor a rendőr egy keményvonalas kormányellenes tüntetők, vagyis guarimberók által felállított tábort próbált elbontani, ami elzárta az utat a Caracas keleti részén lévő, felsőbb osztályok által lakott Los Palos Grandes negyedben.

A tüntetők összecsapása a rendőrökkel mindkét táborban sebesülteket eredményezett. Két másik rendőr is szenvedett lőtt sérüléseket, noha nem halálosakat, amiket feltehetően ugyanaz az orvlövész okozott. Miguel Rodríguez Torres bejelentette, hogy a rendőrség bizonyítékokkal rendelkezik azt illetően, hogy honnan jöttek a lövések, de a lövész kiléte továbbra is ismeretlen, de széleskörű nyomozás indul az ügyben.

A rendőrség és a Nemzeti Gárda aznap reggel meg akarta tisztítani az utat az utolsó négy barikádtól Caracas keleti részén.

Torres miniszter elmondta, hogy ezt a négy guarimba-tábort feltétlenül el kellett bontani, „mivel bizonyítékok voltak rá, hogy a legerőszakosabb terrorcselekményeket ezekről a helyekről követték el: metró kocsik és rendőrségi járművek felgyújtását, molotov-koktélos és fegyveres támadásokat a biztonsági erők ellen.”

Körülbelül 243 barikádépítőt vittek be kihallgatásra, tizenkettőt közülük órákkal később elengedték, mivel fiatalkorúak voltak. A tüntetőknél különféle fegyvereket, többek között lőfegyvereket és házilag készített bombákat találtak, és illegális kábítószereket is lefoglaltak.

Rodríguez elmondta, hogy a letartóztatottak között volt egy fiatal férfi, aki a Nemzeti Gárda egyik járműjének felgyújtásáért felelős.

Másnap ahhoz a helyhez közel, ahol Tovar meghalt több keményvonalas tüntető robbanószerekkel és kövekkel támadta a Mikrofinanszírozási Állami Fejlesztési Alap (Fondemi) épületét.

Csütörtökön Nicolás Maduro venezuelai elnök bátorság érdemrenddel tüntette ki Jonathon Jiménez buszvezetőt, akinek buszát a tüntetők két hete Molotov-koktélokkal támadták meg. Jiménezt azóta kórházban ápolják égési sérülésekkel.

„Tiltakozásnak lehet nevezni azt, hogy Molotov-koktélt dobnak egy munkásra? Ez olyasmi, amit át kellene gondolnunk” – mondta Maduro csütörtök délután.

Egy másik munkást, az Egyesült Szocialista Párthoz (PSUV) tartozó Víctor Yajurét iribarrenbeli otthona elől ismeretlen támadók elrabolták Lara államban. A bűncselekményt bejelentők szerint Yajure korábban tudomást szerzett arról, hogy kormányellenes diáktüntetők azzal akarják megvádolni, hogy felgyújtotta a helyi egyetemet.

Yajure kollégái meg vannak róla győződve, hogy az elrablásának politikai indítékai vannak, és elítélték Henry Falcón ellenzéki kormányzót, mondván, hogy „bűnpártolást követ el az erőszakos cselekményekben” azzal, hogy engedélyezte a tüntetőknek, hogy a helyi rendőrség állítólagos védelme alatt „ellenőrizzék a területet”.

Írta: Z. C. Dutka

Forrás: venezuelanalysis.com