Fernando González, a kubai, aki az Egyesült Államokból hazája ellen indított terrorista tervek ellen harcolt, a még mindig az Egyesült Államok börtöneiben raboskodó harcostársainak azonnali szabadon engedését sürgette, és a rájuk kiszabott büntetést a kubai forradalmi folyamat miatti bosszúnak nevezte.

„Az ügy legelejétől fogva tudatában voltunk annak, hogy meg kell fizetnünk azért, mert forradalmi kubaiak vagyunk” – mondta González a nemzetközileg csak a Kubai Ötök néven ismertté vált üggyel kapcsolatban.

Fernando González, René González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino és Antonio Guerrero volt az az öt kubai, akiket 2001-ben Miamiban bíróság elé állítottak. A három utóbbi továbbra is börtönben van, míg Fernando González és René González (nem rokonok) visszatérhettek Kubába, miután letöltötték hosszú börtönbüntetésüket.

„Azért büntettek meg minket, mert a kubai nép, a kubai forradalom érdekében dolgoztunk, sőt még az amerikai emberek érdekében is, hiszen olyan terrorista akciókat hiúsítottunk meg, amelyek esetleg nekik is ártottak volna” – mondta González, a Cubadebate weboldalnak adott interjújában.

Kubába való visszatérésével kapcsolatban González elmondta, hogy szabadnak érezte magát, és „és nemcsak azért mert kiengedtek a börtönből. Rendelkezem azzal a szabadággal, amit ez Egyesült Államokban megtagadtak tőlem. Itt megvan az a szabadságom, hogy azt tehetek, amit akarok, beleértve a politikai szabadságot is.”

Gy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokban nincs gondolatszabadság, mert számos olyan mechanizmus létezik, amely arra hivatott, hogy ellenőrizze és manipulálja az emberek tudatát.

„Miután összebilincselték a kezemet, a derekamat és a lábaimat, kivittek a Saffordból (arizonai szövetségi büntetés-végrehajtási intézet). Elvileg szabad voltam, de aztán az ajtóban a bevándorlási hatóságok újra letartóztattak.”

Felidézte, hogy egy nagyon megerősített konvojban szállították Phoenixbe, később pedig Miamiba. A művelet mintegy 36 óráig tartott.

„Állandóan meg voltam bilincselve, és ez az egész hatalmas biztonsági művelet meglepő volt számomra. Még azon a gépen is bilincsben voltam, ami Kubába szállított, bár csak műanyag bilincs volt, amit levágtak, amikor a repülőgép kinyitotta az ajtaját a havannai José Martí repülőtéren. Csak ezután éreztem magam szabadnak” – mondta.

González elmondta, hogy hálás az Ötök felé megnyilvánuló nemzetközi támogatásért, és sürgette (a kétszeres életfogytiglanra plusz 15 évre ítélt) Gerardo, (a harminc évet kapott) Ramón és a (21 évre plusz tíz hónapra ítélt) Antonio szabadon bocsátásáért folyó harc folytatását. „Szolidáris barátainknak szerte a világon továbbra is törekedniük kell arra, hogy ők hárman is kiszabaduljanak, és mielőbb visszatérhessenek Kubába” – hangsúlyozta.

Forrás: Prensa Latina