Raúl Castro kubai elnök tegnap halhatatlannak nevezte Gabriel García Márquez kolumbiai író munkásságát abban az üzenetben, amit az elhunyt Nobel-díjas feleségének küldött.

A világ, különösen pedig a Mi Amerikánk népei fizikai valójában egy paradigmatikus értelmiségit és írót veszített el, áll a nyilvánosságra hozott szövegben.

A kubai államfő őszinte részvétét fejezte ki, és „a szeretet őszinte érzését” a tegnapelőtt 87 éves korában Mexikóban elhunyt García Márquez családjának.

Gabriel García Márquezt különleges kapcsolat fűzte a karibi szigetországhoz, különösen a kubai forradalom történelmi vezetőjéhez, Fidel Castróhoz.

Halálának nagy hatása van Kubára, az értelmiségiek és a kubai társadalom más csoportjai is gyászolnak.

A Kubai Művészek és Írók Uniójának az elnöke, Miguel Barnet például pótolhatatlannak nevezte a kolumbiai írót.

„A kubai írókat megviseli ez a nagy és pótolhatatlan veszteség. Gabo szerette Kubát és Kuba is mindig szeretni fogja őt” – mondta Barnet a sajtónak, miután értesült szomorú hírről.

Barnet kiemelte, hogy García Márquez „rendkívüli alkímiával teremtette újra a történeteit”, és újságírónak nevezte a kolumbiai írót, aki „mindig tudatában volt annak az eltorzult valóságnak, amelyben más kortárs írókhoz képest előnyös helyzetben élt, mivel ő néplélek szóvivője volt.”

Forrás: Prensa Latina