Április 15-én, kedden és április 16-án, szerdán tartják a Hotel BAUEN-nel való szolidaritás nemzetközi napját.

Megkérünk benneteket, hogy nevetekkel járuljatok hozzá ahhoz a világméretű petícióhoz, amelyet a Buenos Airesben, Argentínában található Hotel BAUEN munkás-önigazgatásának támogatására indítottunk. Ide kattintva neveteket adhatjátok a petícióhoz: https://www.surveymonkey.com/s/R7HGGT8

Miután 11 évig sikeresen önigazgatták munkások által újraindított vállalkozásként (empresa recuperada por sus trabajadores) a Hotel BAUEN-t, a szálloda munkásainak a jövő héten folyamatos kilakoltatással kell szembenézniük. Számos munkásszervezet, társadalmi mozgalom és a Hotel BAUEN-nel szolidáris magánszemély a világ minden táján szolidaritásáról biztosítja a munkásokat.

A Hotel BAUEN az egyik legemblematikusabb munkások által újraindított vállalkozás Argentínában. A tulajdonosai 2001 végén tisztességtelen módon bezárták, aminek következtében a dolgozók az utcára kerültek. A Buenos Aires belvárosában lévő húszemeletes épületet a tulajdonosai már egy évvel korábban feldarabolták és elhagyták, mielőtt egy csoport korábbi dolgozója 2003. március 21-én elfoglalta azt. Ezzel 11 évnyi önigazgatás kezdődött meg, ami 130 munkahelyet teremtett és nagy beruházásokat hajtott végre a szálloda infrastrukturális problémáinak megoldására, mindezt nagy kevés külső finanszírozás felhasználásával.

A Hotel BAUEN, amely egykoron Argentína hatalmi korrupciójának szimbóluma volt, mostanra társadalmi mozgalmak, szakszervezetek és munkásszervezetek találkozóhelye lett. Az elmúlt évtized alatt a szálloda több száz konferenciának és vitának, valamint tudományos és kulturális eseménynek adott otthont.

A Hotel BAUEN nemcsak az önigazgatás jelképe. Ez a kezdet szimbóluma a gazdasági hatalom és az 1976 és 1983 között fennálló véres argentin diktatúra összejátszására és korrupciójára vonatkozó kollektív emlékezet számára. A Hotel BAUEN-t az 1978-as futball világbajnokságra való felkészülés keretében építették, a finanszírozásra szolgáló kölcsönöket pedig a Nemzeti Bank (BANADE) adta, amiket soha nem fizettek vissza. Emiatt a rengeteg adósság miatt dönthetne úgy az argentin állam, hogy visszaveszi az ingatlant a szálloda dolgozói javára. Ehelyett, bár az adósságot – még mindig, a mai napig – nem fizették vissza a korábbi tulajdonosok, a bíróság úgy határozott, hogy a Mercoteles vállalat (az eredeti tulajdonosok mostani cége) a tulajdonosa az épületnek, és gyakorlatilag elrendelte a munkás szövetkezet kilakoltatását. A Hotel BAUEN munkás szövetkezete fellebbezett ugyan a döntés ellen, de a keresetet az argentin igazságszolgáltatás minden szintjén elutasították.

2014. március 21-én, miközben a Hotel BAUEN önigazgató dolgozói a szálloda újraindításának 11. évfordulóját ünnepelték, a bíróság megújította a kilakoltatási határozatot a szövetkezet ellen. A munkások, számos társadalmi szervezettel együtt elhatározták, hogy ellenállnak a határozatnak, mert az remélik, hogy olyan végleges megoldást találnak, amely elismeri a munkájukat, befektetéseiket és egy önigazgatás alatt álló vállalat társadalmi, gazdasági és kulturális szerepét, ahelyett, hogy katonai diktatúrával cinkos korrupt üzletembereket jutalmazná.

A petíción szereplő aláírások azokat képviselik, akik szolidárisak a Hotel BAUEN munkásaival. Egy felhívást képviselnek, ami olyan megoldást kér, ami engedélyezi a Hotel BAUEN dolgozóinak, hogy továbbra is önigazgatóan vezessék a szállodát, példaként állítva azt a világ elé.

Kattints ide, hogy aláírhasd a petíciót: https://www.surveymonkey.com/s/R7HGGT8

Az alábbi e-mail címekre küldhetsz támogató levelet a Hotel BAUEN dolgozóinak: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Hotel BAUEN munkásai nevében,

Andrés Ruggeri, a Buenos Aires-i Egyetem professzora és bölcsészettudományi kar szabadegyetemének igazgatója

Marcelo Vieta, a Torontói Egyetem Oktatási Tanulmányok Ontariói Intézetének professzor-helyettese