„El a kezekkel a venezuelai forradalomtól” volt a címe annak a nyilvános gyűlésnek, amit Wiesbaden városában rendezett a Die Linke párt helyi csoportja, a Hands off Venezuela (El a kezekkel Venezuelától – röviden: HOV) mozgalom németországi szervezete és a Der Funke szerkesztősége március 28-án. A meghívott vendégek Jimmy Chediak, Venezuela frankfurti főkonzulja és Hans-Gerd Öfinger, a HOV németországi tagja voltak.

A találkozó azért került megrendezésre, hogy röviden tájékoztatva legyen a közvélemény a legutóbbi jobboldali ellenzéki támadásokról Venezuelában. Néhány héttel korábban egy delegáció látogatott a franfurti konzulátusra, hogy kifejezze a szolidaritását a bolivári forradalom eredményeivel, és aggodalmának adjon hangot az erőszakos és szabotázs akciók miatt, amelyek célja a destabilizáció és az aláásása a forradalomnak. Tudatában voltunk és vagyunk, hogy a legtöbb média Németországban és Európában eltorzítják a híreket a jelenlegi venezuelai helyzetről, ezzel ránk hagyva azt a feladatot, hogy tájékoztassunk a valós hírekről. A több mint 60 ember jelenléte – köztük számos Németországban élő venezuelai állampolgáré – bizonyította a hatalmas érdeklődést a venezuelai események iránt.

A találkozó a „Bolivártól Chávezig” dokumentumfilm bemutatásával kezdődött, amely egy rövid és tömör történelemlecke volt, amely felvázolta a kapitalizmus és imperializmus elleni 200 éves harc főbb állomásait, főként Mexikóban, Kubában, Nicaraguában, Haitiben, Panamában, Chilében, Peruban, Kolumbiában és Venezuelában. Ez jó alapot adott arra, hogy megvitassuk az imperializmus és a helyi oligarchia reakciós szerepét napjainkban, és elmagyarázzuk, hogy a venezuelai oligarchia kéz a kézben az észak-amerikaival, mindent meg fog tenni azért, hogy megfojtsa a forradalmi folyamatot az országban, és visszaszerezze az irányítást.

Jimmy Chediak bemutatta a bolivári forradalom kezdete óta eltelt 15 évet, és emlékeztetett a 2002-es puccskísérletre és a 2002-03-as bojkottokra. Rámutatott, hogy az ellenzéki erők jelenleg megkísérlik szabotálni az energiaellátást, és úttorlaszokat építenek, hogy ezzel akadályozzák az alapvető cikkek szállítását. Az embereket lelövik, akik megpróbálják elmozdítani ezeket a barikádokat. Majd azzal folytatta, hogy az olajbevételeket ma arra használják, hogy az átlagemberek profitálhassanak belőle. Az írástudatlanságot felszámolták, orvosi ellátást hoztak létre és 750 ezer házat építettek a szegényeknek.

A németek már korábban is kiálltak a venezuelai forradalom mellett

A vita szabad és tisztességes volt. A venezuelai jobboldali ellenzék maréknyi támogatójának is lehetősége volt kifejtenie a saját szempontjait. Jimmy és Hans-Gerd valamint néhány jelenlévő venezuelai baloldali fiatal türelmesen válaszolt a felmerült kérdésekre, és világos érvekkel reagált a jobboldali érvekre és előítéletekre.

Hans-Gerd Öfinger hangsúlyozta, hogy a forradalmárok soha nem támaszkodnak az oligarchiára, és nem adnak hitet az ígéreteiknek és felajánlásaiknak. „Nem akarnak javítani a munkások és a szegények helyzetén, csak a profitjuk, a hatalmuk és a kiváltságaik megvédése. A forradalom nem állhat meg félúton. Az elért eredmények gyorsan odalehetnek, ha az oligarchia kisajátítja és elnyomja azt.” – mutatott rá. Arra biztatta a hallgatóságot, hogy csatlakozzon a szolidaritási munkához, hogy megvédjék a forradalom eredményeit. A Die Linke wiesbadeni szervezete elfogadott egy szolidaritási nyilatkozatot, amit a párt májusi országos kongresszusán fel fogják terjeszteni. A HOV Németország további hasonló találkozókat és egyéb tevékenységet.

A találkozón részt vett a müncheni központú Bayerischer Rundfunk (Bajor Televízió, BR) stábja is, amelyet gyakorlatilag kézi vezérléssel irányít a CSU, Merkel kancellár pártjának szövetségese. A BR által néhány nappal később leadott tudósítás tele volt csúsztatásokkal a venezuelai helyzetről, wiesbadeni gyűlésen történetekről. Az 5 perces tudósítás fő célja nyilvánvalóan a Die Linke lejáratása volt, akiket úgy állítottak be, mint egy „antidemokratikus és vérszomjas” caracasi rezsim támogatóit. A riport egyenesen odáig ment, hogy azt állították, hogy a szervezők kizártak az eseményről három, középosztálybeli venezuelai hölgyet, mert kinyilvánították, hogy a jobboldali ellenzékkel szimpatizálnak. De semmi sem áll távolabb az igazságtól, mint ez a vád. Valójában a hölgyeknek megengedték, hogy kifejtsék a véleményüket, majd a kérdéseikre választ is kaptak. Majd amikor a gyűlés még tartott odamentek a terem végében várakozó stáb tagjaihoz, ahol elmondták, a feltehetően előre legyártott nyilatkozatukat. A találkozó hivatalos végén Hans-Gerd Öfingert szintén megkérdezték a BR stábja, ahol 10 percen keresztül kérdezték a venezuelai helyzetről és a HOV szolidaritási munkájáról, azonban nyilatkozatából egyetlen másodperc sem került adásba. 

Minket nem hoznak zavarba a hasonló trükkök és manőverek. Visszafogunk vágni és a BR nyilvánosságát fogjuk használni az igazság elmagyarázására. És emlékeztetni fogjuk Bajorországot és az ország többi részét, hogy a korábbi CSU vezető, Franz Josef Strauss 40 évvel ezelőtt méltatta a Pinochet-rezsimet, amiért helyreállította a rendet Chilében az 1973-as véres puccs után.

A találkozó összességében sikeres volt. A PSUV ifjúsági szervezetének Németországban élő néhány tagja és kifejezték köszönetüket a németországi HOV-nak az energetikus szolidaritási kampányukért. A találkozó eredményeként ugyanakkor már számos felkérést kaptunk arra, hogy az ország más pontjain is tartsunk hasonló rendezvényt.

Írta: Claudia Kocabalkan und Christoph Mürdter