A középbalos Állampolgári Akció Pártjának (PAC) jelöltje, Luis Guillermo Solís nyerte az elnökválasztásokat Costa Ricában. Az szavazatok közel teljes összeszámlálása után 78 százalékot kapott.

Győzelme várható volt, mivel riválisa – a hatalmon lévő párt jelöltje, Johnny Araya – abbahagyta a kampányt, miután a felmérések azt mutatták, hogy Solís behozhatatlanul vezet. Araya, akinek a neve ettől függetlenül ott volt a szavazólapokon, 22 százalékot szerzett.

Solís győzelme megtöri a Costa Ricára az elmúlt évtizedekben jellemző hagyományos kétpártrendszert.

A választók 43 százaléka tartózkodott a szavazástól, ami a legmagasabb arány az elmúlt hatvan évben. Mindazonáltal Solís – aki magas részvételért kampányolt – több mint 300 ezer szavazattal múlta felül azon célját, hogy több mint egymillió ember adja le rá a voksát.

„Pénzkidobás”

Az 55 éves történész és korábbi diplomata Solís októberben kezdett kampányolni, hogy ismertebbé tegye magát, mert akkoriban kevesen ismerték. Pártját, a PAC-ot 2000-ben alapították, és soha korábban nem volt hatalmon.

A PAC a február 2-i első fordulóban aratott szűk győzelme a jól bevált kormányzó Nemzeti Felszabadítási Párt ellen meglepetés volt. Elemzők szerint Solís kampányígéretei, melyek szerint a korrupcióval és a szegénységgel fog foglalkozni a közép-amerikai országban sok bizonytalan szavazót győztek meg.

Március 5-én egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy Solíst a szavazók 64 százaléka támogatja, míg riválisa 21 százalékkal kullog utána. Ennek hatására Araya feladta az elnöki ambícióit. Azt mondta, hogy a folytatás csak pénzkidobás lenne.

Változásért kiáltva

„Ez csak egy józan döntés, hogy nem költünk milliókat reklámra, gyűlésekre és más eseményekre. Tiszteletben fogjuk tartani az alkotmány rendelkezéseit, de én tartózkodni fogok mindenféle kampánytevékenységtől” – mondta akkor Araya az újságíróknak.

A Nemzeti Felszabadítási Párt jelöltje gratulált Solísnak a győzelméhez, és úgy fogalmazott, hogy ezt az eredményt „nyugalommal és érettséggel érte el, és azzal fogom kezdeni, hogy alázattal és tisztelettel elfogadom azt.”

Laura Chinchilla leköszönő elnök sok sikert kívánt Solísnak az újonnan elnyert hivatalához.

Johnny Araya egy hónappal a második forduló előtt abbahagyta a kampányt, Solís azonban az utolsó percig kampányolt, hogy a távol maradók aránya ne legyen túl magas.

Zászlókat lengető támogatóihoz intézett beszédében a győztes jelölt elmondta, hogy a felmérések „a változás megkérdőjelezhetetlen igényét mutatták, hogy bizonyos dolgok ne menjenek tovább úgy, ahogy eddig mentek, és az én célom, hogy Isten segítségével és mindannyiótok támogatásával elhozzam nektek azokat a változásokat, amikért kiáltotok.” Túláradó köszönetet mondott híveinek a Twitteren keresztül is.

Solís május 8-án fogja letenni az esküt.

A BBC cikke alapján