A Costa Rica-i választók ma az urnákhoz járulnak, hogy megválasszák a közép-amerikai ország új elnökét. A megmérettetés az ellenzéki Állampolgári Akció Pártjának (PAC) jelöltje, Luis Guillermo Solís és San José korábbi polgármestere, a hatalmon lévő Nemzeti Felszabadítási Párt (PLN) aspiránsa, Johnny Araya között fog eldőlni.

 

A mai szavazás a második forduló, amelybe az a két jelölt jutott tovább, akik a február 2-i első fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. Megtartására azért van szükség, mert akkor a 13 jelölt egyike sem érte el az elnökséghez szükséges 40 százalékot. A PAC 30,64 százalékot, a PLN pedig 29,71 százalékot szerzett.

Azonban ez a választás szokatlan az ország történetében, mert az akadémikus Solís egy passzív jelölttel áll szemben, mivel Araya anélkül, hogy feladta volna a jelöltséget, visszavonult a kampánytól, mert az alkotmány nem ad arra lehetőséget, hogy egy jelölt nevét töröljék a szavazólapokról.

Araya március 5-én döntött így, mivel nem volt pénze a jelöltségének támogatásához, és miután négy, a pártja által finanszírozott közvélemény-kutatás is 40 százalékos hátrányt mutatott ki számára a riválisához képest, aki a kampány végén is a biztos befutónak számít.

Forrás: Prensa Latina