Április 3-án lelepleződött egy tervezet, amelynek célja az volt, hogy az Egyesült Államok kormányügynökségei részvételével a kubai fiatalokat ellenforradalomra ösztönözzék. Ez alátámasztja Raúl Castro elnök elítélő szavait, melyek szerint az Egyesült Államok kormánya destabilizálni próbálja Kubát.

Hogy aláássa a kubai hatóságokat, Washington az USAID közreműködésével egy „kubai Twitter” létrehozását tervezte, amit titkos fedőcégek hálózatán szervezett és offshore bankokon keresztül finanszírozott.

Az Associated Press (AP) napokban bejelentette, hogy több mint ezer a ZunZuneo kommunikációs hálózattal kapcsolatos dokumentumhoz jutott hozzá, amit azért hoztak létre, hogy népszerűvé váljon a kubai fiatalok között, akiket később ennek segítségével az „ellenzékiség felé nyomjanak”.

A művelet célja az volt, hogy egy üzenetküldő hálózatot indítsanak, amelyen keresztül több százezer kubai tudott volna elérni vitatott tartalmakat, és olyan népszerű témákat, mint a futball, a zene, a hurrikánok és hirdetések. Amikor ez teljesült volna, akkor a tervek szerint politikai tartalmú üzeneteket küldtek volna nekik és tömeges fellépésre buzdították volna őket, ami egy „kubai tavaszt” indíthatott volna el.

Az AP elmondta, hogy a hálózat felhasználói soha nem tudták, hogy a projektet az Egyesült Államok külügyminisztériumával együttműködő amerikai ügynökség hozta létre, sem pedig azt, hogy az amerikai kivitelezők gyűjtötték a személyes adatokat, abban a reményben, hogy azokat majd politikai célokra használhatják fel.

Idén január 1-én a kubai forradalom 55. évfordulóján Raúl Castro elnök elítélte „a neoliberális gondolkodás terepei és a neokolonialista kapitalizmus létrehozására tett finom kísérleteket” Kubában.

„Alig várják, hogy megtévesztő módon eladják az ideológia- és társadalmitudatosság-mentesség feltételezett előnyeit a legfiatalabb kubaiaknak, mintha az ilyesfajta elképzelések nem teljesen a kapitalista világ uralkodó osztályainak az érdekeit szolgálnák” – mondta az elnök Santiago de Cubában.

Hangsúlyozta, hogy az ilyen erőfeszítések azt is szolgálják, hogy „hogy megszakítsák a folytonosságot a forradalom történelmi vezetősége és a fiatalabb generációk között, bizonytalanságot és pesszimizmust keltsenek a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatban, mindezt azzal a világos céllal, hogy belülről rombolják le a szocializmus Kubában.”

Az AP riportja szerint a Kuba-ellenes terv lehet, hogy az Egyesült Államok törvényeit is megsértette, amelyek írásos elnöki engedélyhez és a kongresszus tájékoztatásához kötik mindenféle titkos művelet végrehajtását. A bizonyítékok legalábbis ellentmondani látszanak az USAID régóta hangoztatott állításainak, miszerint nem vesz részt fedett akciókban.

Az eset szorosan kapcsolódik Alan Gross, az USAID szerződéses alkalmazottja ügyéhez, akit 2009-ben tartóztattak le Kubában, és a ZunZuneo-művelethez nagyon hasonló célú és módszereket alkalmazó illegális akciókban való részvételért elítélték.

A riport hangsúlyozza, hogy az USAID és szerződéses alkalmazottai jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy eltitkolják a projekt kapcsolatát Washingtonnal. Ezért fedőcégeket alapítottak Spanyolországban és bankszámlákat nyitottak a Kajmán-szigeteken, hogy leplezzék a pénz eredetének nyomait.

Arra is történtek kísérletek, hogy úgy alkalmazzanak cégvezetőket, hogy nem fedték fel, hogy a projektet az Egyesült Államok kormánya finanszírozza.

„Egyáltalán nem lesz említve az Egyesült Államok kormányának szerepe” – áll a projekthez szerződtetett egyik vállalkozás, a Mobile Accord egyik feljegyzésében. „Ez alapvető fontosságú a szolgáltatás hosszú távú sikeréhez és a küldetés eredményességének a biztosításához” – tette hozzá.

Patrick Leahy vermonti demokrata szenátor, a külügyminisztériumot és a külföldi műveleteket felügyelő szenátusi albizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a leleplezések aggasztóak.

„Ez veszélyes a fiatal, gyanútlan kubai mobiltelefon-felhasználókra nézve, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy ez egy az Egyesült Államok kormánya által pénzelt tevékenység volt” – mutatott rá. Valamint, hogy: „Itt van a program titkos jellege, amit nem osztottak meg a felelősséget ellenőrző megfelelő albizottsággal. Aztán itt van még az a zavaró tény is, hogy éppen nem sokkal azután akkor indították be, miután az USAID alvállalkozóját, Alan Grosst, akit azért küldtek Kubába, hogy segítse az állampolgárok internet-hozzáférését, letartóztatták.”

A terv, amelynek célja az volt, hogy a kubai fiatalokat az ország kormánya ellen szervezzék és mozgósítsák 2010 és 2012 között működött, állítja az AP.

A ZunZuneo is csak egy újabb eleme a titkos Kuba-ellenes műveletek hosszú sorának, amelyek között szerepel a disznó-öbölbeli incidens, a sok száz merényletkísérlet Fidel Castro és más kubai vezetők ellen, valamint más ellenforradalmi bandák támogatása, akik vidéki lakosokat és tanárokat gyilkoltak meg.

A listán szerepelnek olyan terrorista akciók is, mint a Cubana de Aviación utasszállító repülőgép felrobbantása 73 személlyel a fedélzetén 1976-ban, valamint különféle betegségek, például a vérzéses trópusi láz és más biológiai fegyverek elterjesztése Kubában.

Az Egyesült Államok kormánya Kuba-ellenes rádió- és televízióadásokat is finanszíroz és irányít, és történelem leghosszabb gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádjával sújtja a szigetországot.

Egy spanyol cég információkat fog nyilvánosságra hozni a Kuba-ellenes hálózatról

A Lleida.net spanyol kommunikációs cég hajlandóságának adott hangot, hogy információkat fedjen fel a ZunZuneo-projektben való részvételéről, amely közösségi hálózatot az Egyesült Államok azért hozta létre Kubában, hogy felforgató akciókat szorgalmazzon.

Az Associated Press nyomozása szerint a projektet az Egyesült Államok közpénzből finanszírozta, és szerződést kötöttek a Lleida.net-tel, hogy az azonosítatlan üzeneteket küldjön Kubába.

Egy a Prensa Latinához eljutott közleményben a Lleida.net tagadja, hogy „aktívan” részt vett volna a programban, amely 2010-ben indult és 2012-ig működött. A cég hajlandó együttműködni az események tisztázása érdekében.

„Ha a Lleida.net felhasználói bármilyen módon illegális cselekedetet követtek el, akkor a Lleida.net, ahogy korábban is mindig így tett, kész a törvényesen létrehozott csatornákon keresztül az illetékes hatóságok rendelkezésére bocsátani a szükséges információkat” – áll a közleményben.

A vállalat azt mondja, hogy távközlési szolgáltatóként be kell tartania a titoktartási szabályokat, és nem ellenőrizheti vagy módosíthatja az ügyfelei által küldött üzenetek tartalmát.

A Lleida.net hozzáteszi, hogy olyan üzenetküldő rendszereket működtet, amelyeket ügyfelek ezrei használnak szerte a világon, és átláthatóan működik.

Az AP által idézett internetes ügyekkel foglalkozó ügyvéd elmondta, hogy lelepleződött tevékenységek megsértették a spanyol adatvédelmi törvényeket, mivel az összegyűjtött személyes információkat arra használták, hogy törvénytelen módon telefonszámlistát készítsenek, amelynek számaira egy spanyol platformról kéretlen üzeneteket küldtek.

Forrás: Prensa Latina, Granma