A Brazil Fegyveres Erők befejezik a műveleteiket Maréban, és holnap átadják a helyüket a Katonai Rendőrségnek, ami holnap megszállja a hatalmas nyomornegyed-komlexumot Rio de Janeiróban , hogy megpróbálja biztonságosabbá tenni a területet.

A Keleti Katonai Parancsnokság (CME) előkészíti a terepet a váltáshoz, és a légierő és a haditengerészet egységeinek részvételéhez a „São Francisco” elnevezésű hadműveletben. Ronaldo Lundgren tábornok, a CME műveleti főnöke tegnap elmondta, hogy a hadsereg és a haditengerészet páncélozott járműveit is be fogják vetni.

Lundgren tájékoztatása szerint 2700 katona fog részt venni a műveletben, akikből 2500-an az ejtőernyős lövészdandárhoz tartoznak, 450-en tengerészgyalogosok kétszázan pedig a katonai rendőrség tisztjei.

Lundgren azt is elmondta, hogy a katonák stratégiai pontokat fognak elfoglalni Mare tizenöt nyomornegyedében, hogy fenntartsák a közrendet és megvédjék a lakosságot és javaikat.

A katonák július 31-ig a helyszínen maradnak, két héttel a futball világbajnokság vége utánig, hét meccsnek és a döntőnek ugyanis Rio de Janeiro ad majd otthont.

A 10 négyzetkilométeres és 130 ezres lakosú Maré favela-komplexum Rio egyik legerőszakosabb nyomornegyede és kábítószer-kereskedelmi központja.

Rio de Janeiro két fő bevezető útja, az egyaránt a repülőtérre vezető Avenida Brasil és a Linha Vermelha között terül el.

Forrás: Prensa Latina