A Kubai Művészeti és Filmipari Intézet (ICAIC) tegnapelőtt új arculattal ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját. Az alapvető cél azonban ugyanaz maradt: a jó mozi támogatása.

Az intézet 1959. március 24-én jött létre a születőben lévő kubai forradalom első törvényének eredményeként, és a célja egy olyan filmes mozgalom létrehozása volt, amely gondolkodásra késztet és elősegíti a társadalmi fejlődést.

Ezzel a hetedik művészetben megkezdődött az átalakulás, a tanulás és az újfajta elbeszélőmódok időszaka nemcsak Kubában, de egész Latin-Amerikában, a formákkal és tartalmakkal való kísérletezés.

Mindez olyan kultuszfilmek megszületését tette lehetővé, mint a Memorias del Subdesarollo (Emlékek az elmaradottságból), valamint egy alapvető fontosságú dokumentumfilmes mozgalomét, amely a változások korát figyelte, felhasználva ehhez a Noticiero ICAIC Latinoamericanót (ICAIC Latin-amerikai Hírek).

Ezután jöhettek jó idők vagy rossz idők, érkezhetett több forrás vagy kevesebb forrás, de mindig kiemelt helyen kezelték a helyet, amit Laura de la Uz színésznő úgy hívott, hogy a „Kubai Mozi Háza”.

„Véleményem szerint az ICAIC nagyon kedves dolog, nagyon fontos azoknak az embereknek, akik Kubában szeretik a mozit és filmeket készítenek: ez egy ház, a mi Házunk” – mondta de la Uz a Prensa Latinának az évforduló kapcsán.

Forrás: Prensa Latina