A favelák a Katonai Rendőrség (PM) általi megszállása a brazil városban két halottat és egy sebesültet hagyott maga után, valamint puskákat és egyéb lőfegyvereket, töltényeket és kábítószereket foglaltak le, számoltak be róla tegnap hivatalos források.

A PM szóvivője, Claudio Costa alezredes egy az országos televízióban sugárzott felvételen beszélt, és elmondta a város északi részén található Új-Hollandia, Mare és Manguinhos favelákat vonták ellenőrzésük alá meghatározatlan időre.

Ezenkívül elfoglalták a Vicente de Carvalhó-i Colinas del Juramentinho, valamint a Costa Barros-i Pedro, El Colegio és a Chapadão nyomornegyedeket is, tájékoztatott Costa.

Costa azt is elmondta, hogy a péntek éjszaka kezdődött művelet során összecsaptak egy kábítószer-kereskedő bandával, amelynek során két ember meghalt és egy megsebesült, valamint lefoglaltak egy puskát, két géppuskát, két pisztolyt, egy gránátot, kokaint, marihuána tablettákat, rádióátjátszót és lőszereket.

Megjegyezte, hogy folytatódni fognak az ezeket a területeket a bűnözőktől megtisztító műveletek, hogy biztosítsák a favelák pacifikációját, és sürgette a lakosságot, hogy jelentse a bűnözők jelenlétét.

A helyi Biztonsági Titkárság is elmondta, hogy várhatóan ma szövetségi erők fognak érkezni, hogy fokozzák az akciókat és elfogjanak egy kábítószer-kereskedő bandát, amely újra át akarja venni az ellenőrzést a nyomornegyedek felett.

Rio de Janeiro kormányzója, Eduardo Cabral pénteken a szövetségi erők segítségét kérte a szervezett bűnözői csoportokkal való szembeszálláshoz és a béke helyreállításához ezeken a területeken.

A segítségkérés azután történt, miután egy kábítószer-kereskedő banda megtámadott egy rendőrőrsöt Manguinhosban, amely során két rendőr megsebesült.

Forrás: Prensa Latina