Gabriela Ramírez venezuelai ombudsman azzal vádolt meg nemzetközi szervezeteket, hogy hamis színben tüntetik fel az emberi jogok helyzetét Venezuelában.

Ramírez szerint a civil szervezetek részt vesznek a Venezuelát „támadó” kampányban.

„Néhány civil szervezet hamis információkkal operált az intézményeink elleni beszámolóiban” – írta Ramírez hétfőn a Twitteren.

A múlt hónap óta Venezuela újra a nemzetközi emberi jogokat figyelő szervezetek bírálatainak kereszttüzébe került.

Február 21-én az egyesült államokbeli Human Rights Watch (HRW) azzal vádolta a venezuelai biztonsági erőket, hogy túlzott erőt alkalmaznak, miközben azt állítja, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy „a kormányellenes tüntetők lőfegyvereket tartanának maguknál vagy életveszélyes erőt alkalmaznának a biztonsági erők vagy harmadik fél ellen.”

Február óta legalább 29 embert öltek meg a kormányellenes tüntetések és az ellenzéki erőszak során. A halálos áldozatok között rendfenntartó erők és civilek is vannak, akiket az ellenzékkel való összecsapások közepette lőttek le.

Útzár és maszkos tüntetők

Egy nappal a HRW jelentésének közzététele előtt egy szocialista párti (PSUV) képviselő, Arturo Alexis Martínez bátyját lőtte le egy mesterlövész. Akkor kapta a halálos lövést, amikor Lara államban egy ellenzéki barikádot próbált elbontani. Február 24-én egy motoros taxist, Antonio José Valbuenát lőtte le egy maszkos személy Maracaibóban, miközben egy másik ellenzéki barikádtól próbált megtisztítani egy utat. A feltételezett támadó a beszámolók szerint azt követelte Valbuenától, hogy hagyja abba a barikád bontását. Ezután támadók legalább további két civilt lőttek le, mert azok az ellenzéki barikádokat bontották el.

A Nemzeti Gárda négy katonáját is agyonlőtték az ellenzékkel való összecsapások közben: Giovanni Pantoját február 28-án, Carabobóban, Acner Isaac López Leónt március 6-án, Caracasban, Ramzor Branchót március 12-én Carabobóban és José Guillén Araquét március 17-én.

Ramírez szerint Venezuela a civil szervezetek általi hamis színben való feltüntetése egy kormányellenes félreinformáló közösségimédia-kampány része.

Február óta közösségimédia-oldalakon, például a Twitteren és a Facebookon olyan képek keringenek, amelyek a venezuelai biztonsági erők által elkövetett állítólagos emberijog-sértéseket ábrázolják. Azonban számos ilyen fényképről kiderült, hogy azokat más országokban, többek között Szíriában, Chilében és Egyiptomban készítették, de a hozzájuk írt félrevezető feliratok azt sugallták, hogy azok Venezuelában készültek.

Az ominózus tank

A HRW saját jelentésében is van egy fénykép, amelyről azt állítja, hogy azon „egy tank van San Cristóbalban.” A „tank” egy szobor volt, amelyet az ellenzéki tüntetők az út közepére húztak és megrongáltak.

Ramírez azzal vádolta meg a civil szervezeteket, hogy azokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma támogatja, ami szintén támadta Venezuelát. Egy múlt hónapban kiadott jelentésben a minisztérium a HRW-jéhez hasonló vádakat fogalmazott meg a Maduro-kormány ellen, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig lehetséges „szankciókkal” fenyegetőzött.

Kerry kijelentéseit azóta a Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége (ALBA) és Nicolás Maduro venezuelai elnök is elítélte.

„A miami lobbi szankciókkal akarja sújtani Venezuelát, de kijelenthetem, hogy tévúton járnak, ahonnan nincs visszaút” – mondta Maduro Kerrynek válaszolva.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Forrás: venezuelanalysis.com