Az állami iskolák tanárai tegnap országos sztrájkot tartottak a tanárok minimálbérének kiigazítását, negyven órás munkahetet és jobb munkakörülményeket követelve.

A leállás mellett az Oktatási Dolgozók Országos Konföderációjának felhívására Brazíliavárosban a Tervezési Minisztérium elé vonultak, gyűléseket tartottak, és más városokban is tiltakoztak.

Az állami iskolák tanárainak több mint 90 százalékát várták a felvonulásra, hogy a Nemzeti Oktatási Terv végrehajtását is követeljék, valamint hogy a Bruttó Nemzeti Össztermék 10 százalékát fordítsák az oktatásra, mondta Marilene Betros a Brazil Munkásuniótól.

„Tárgyaljunk az államok kormányaival a tanárképzésben kapható ösztöndíjak növelésének szükségességéről, mert Brazíliának több szakemberre van szüksége a közoktatásban.

„A szövetségi fővárosban tartott felvonulást sok helyen háromnapos sztrájk fogja követni, amelynek során követeléseket juttatunk el a prefektusokhoz és a kormányzókhoz, továbbá egy olyan dokumentumot, amelyet a nemzeti kormányhoz szeretnénk eljuttatni, mondta.

Brazíliavárosban az állami iskolák diákjai nem vettek részt a tanórákon, mert tanáraik tegnapelőtt bejelentették, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz, amelyhez a várakozások szerint mintegy hárommillió tanár csatlakozik.

Forrás: Prensa Latina