A Latin-Amerika Társaság részvétét fejezi ki a kubai hős, Melba Hernández családjának és kubai népnek a nagy veszteségért, amit az ő halála jelent Kubának és a kubai forradalomnak.

Melba Hernández Rodríguez del Rey, akit csak a „Moncada hősnője” néven emlegettek, amiért részt vett Fidel Castro első fegyveres akciójában Fulgencio Batista diktatúrájában, Havannában elhunyt. 92 éves volt.

A Kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága vasárnap „mély sajnálattal” számolt be a cukorbetegség szövődményeiben elhunyt Hernández haláláról.

„Népünk számára ő forradalmi folyamatunk egyik legdicsőbb és legjobban szeretett harcosa, örök példa a kubai nők számára” – fogalmazott a Központi Bizottság egy a Granma napilapban megjelent nyilatkozatban.

A nyilatkozat emlékeztetett arra, hogy 1952 és 1959 Hernández aktív résztvevője volt a Batista-rezsim elleni harcnak, és az elsők között volt, akik csatlakoztak a Fidel Castro vezette forradalmi mozgalomhoz.

Arra is utal, hogy Melba Hernández és a néhai Haydée Santamaría részt vettek Fidel 1953. július 26-i támadásában a Santiago de Cuba-i Moncada laktanya ellen.

Melba Hernández és Haydée Santamaría a Moncada két hősnője

Hernández börtönbe került a támadásban való részvételéért, és amikor kiszabadult „döntő szerepet” játszott azoknak a jegyzeteknek az összeállításában és szerkesztésében, amelyeket Fidel Castrónak sikerült kicsempésztetnie a börtönből, és amelyek között ott volt a Moncada-tárgyaláson elmondott híres védőbeszéde, amelynek utolsó mondata így szól: „A történelem fel fog menteni.”

A forradalom 1959-es győzelme után Hernández sorra fontos tisztségeket töltött be, többek között ő volt Kuba nagykövete Vietnamban és Kambodzsában.

Melba Hernández 1943-ban végzett a Havannai Egyetem jogi karán, és a Kubai Kommunista Párt egyik alapítója volt.

Forrás: Latin American Herald Tribune