Március 8-án, szombaton, a 47 éves Gisella Rubilart lelőtték és két másik ember is súlyos lőtt sérülést szenvedett el. Akkor támadták meg őket, amikor megpróbálták eltávolítani azt az ellenzéki útzárat, amely megakadályozta Pie del Tiro munkásosztályi és szegény népességű környékének lakosságának biztonságos közlekedését, az andoki fővárosban, Méridában. Erről az eseményről valószínűleg sohasem fogsz hallani a tömegmédiában, pedig ez része annak a növekvő ellenzéki erőszakos tendenciáknak, amelynek célpontjai a munkásosztálybeliek és a szegény emberek által környékek, amelyek előbb-utóbb vissza fognak vágni… Erről szól a Hands off Venezuela írása.

Március 8-án 9 órakor Gisella Rubilar Figueroa egy csoport tagjaként érkezett a munkásosztálybeliek és a szegény emberek által lakott méridai Pie del Tiro szomszédságába, hogy megtisztítsák a Los Proceres és a Lomas de los Vientos sugárút kereszteződését, amelyet útblokád zárt el.

Miután eltakarították a törmelékeket, amelyek elzárták a Pie del Tirót, a helyszínen maradtak még egy ideig. Ekkor támadt és lőtt rájuk egy álarcos fiatal férfiakból álló csoport. Azok közül, akik megtisztították az utat hármat kellett kórházba szállítani lőtt sebekkel. Az 51 éves José Rincónt, a 39 éves Javier Osuna Briceñót, illetve Gisellát, akit arcba lőttek, és a következő napon belehalt a sérülésébe.

Gisella chilei volt, 47 éves és négy gyermek anyja. Méridában élt, és a Los Andes-i Egyetemen folytatott posztgraduális tanulmányokat, ahol a szülei tanítottak. Aktivistája és támogatója volt a bolivári forradalomnak.

Pie del Tiro munkásosztálya és szegényei közel egy hónapja volt kitéve az ellenzéki ostromnak és zaklatásnak, és akárhányszor ők vagy a Nemzeti Gárda megtisztították az utat, a középosztálybeli diáktüntetők újra eltorlaszolták azt. Ez megnehezítette a többségében bolivarista környék számára, hogy elhagyják a közösségüket, munkába menjenek vagy hozzáférjenek a tömegközlekedéshez.

Giselle Rubilar Figueroa

Egy Méridában (ahol az ellenzéki gengszterek többször is megfenyegették az újságírókat, hogy azok ne számoljanak be az erőszakos módszereikről) névtelenül készült videóban az látható, hogy Giselle és mások, akik Pie del Tiro környéken laknak, leírják a helyzetet és kifejezik, hogy mennyire frusztráltak amiért ostrom alatt élnek, amit úgy értékelnek, hogy a kormány nem avatkozik be az érdekükben.

Giselle meggyilkolásának hírét eltitkolta média Venezuelában és Chilében, de nem esett szó róla a tömegmédiában Spanyolországban, vagy bármely angol nyelvű médiában az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban sem. Ez természetes, hiszen egy a munkásosztályt és a szegényeket támogató ember meggyilkolása erőszakos, fegyveres maszkos ellenzéki banda által nem illik bele az „elnyomó rendszer” által támadott „békés diáktüntetők” képébe, amit a nemzetközi tömegmédia megpróbált felvázolni az elmúlt hónapban.

Ezen a gyilkosságon kívül két másik embert is agyonlőttek az ellenzéki bandák március 6-án, csütörtökön a kelet-caracasi Los Corjitosban. Itt a középosztálybeli ellenzéki tüntetők közel egy hónapja ostromolják az állami VTV 8-as csatorna épületét, zaklatva a munkába járó dolgozókat, Molotov-koktélokkal dobálva a csatorna létesítményeit, égő barikádokat építve és különböző tárgyakat dobálva. Ez visszavetette a környék motoros taxisainak forgalmát is az egész környéken.

Az ellenzéki tüntetők acélkábeleket (guayák) húztak ki keresztül az utcán, 1,20 méterrel a föld felszíne felett, hogy leterítsék a motorosokat. Február 21-én, a 29 éves motorost, Santiago Enrique Pedrozát lefejezett egy ilyen guaya Caracas ezen részében. Egy 40 éves nő, Delia Elena Lobo Arias ugyanilyen körülmények között halt meg Méridában.

Március 6-án, egy nagy létszámú szervezett motoros taxis csoport úgy döntött, hogy megtisztítja Los Ruices környékét a barikádoktól, a VTV környékén. Amikor már eltávolították a romokat az utcákról, fiatal maszkos férfiak támadták meg őket a közeli épületekből, botokkal, kövekkel, gyújtóbombákkal és fegyvert fogtak rájuk. Ennek eredményeként egy fiatal motoros taxist, Jose Gregorio Amaris Castillót és a Nemzeti Gárda őrmesterét, Acnes López Lyont agyonlőtték. Nem valószínű, hogy erről a négy halálesetről bárki is halott a tömegmédiában.

Az itt leírt események, két fegyvertelen aktivistának, a Nemzeti Gárda őrmesterének és két másik embernek haláláért közvetlenül az ellenzéki bandák erőszakos tevékenységét terheli a felelősség (hármat agyonlőttek, kettő a blokádok eredménye) jól mutatják a valós helyzetet Venezuelában.

Az ellenzék erőszakos támogatóinak egy kisebbsége azért van az utcán, hogy megdöntse a demokratikusan megválasztott kormányt, és véget vessen a bolivári forradalomnak. Az ország számos részében, a munkásosztály és a szegény emberek által lakott részeken megkezdődtek a visszavágások, a blokádok eltakarítása, hogy ezzel biztosíthassák a jogukat a közlekedés szabadságához. Amint ezt megteszik, fegyveres bandák lelövik őket az ellenzéki barikádokon.

Írta: Hands off Venezuela