Az El Salvador-i választásokon résztvevő nemzetközi választási megfigyelők tegnap kizártak mindenféle az ország szabályaival ellenkező szabálytalanságot. El Salvadorban vasárnap tartották az elnökválasztások második fordulóját.

A Latin-amerikai Választási Szakértők Tanácsának elnöke, Nicanor Moscoso tegnap egy sajtótájékoztatón megerősítette, hogy egy átlátható választást figyeltek meg az egész országban, ahol csak tanúi voltak a folyamatnak.

Azt mondta, hogy egyetlen csalásra utaló dolgot sem észleltek a választások vasárnapi második fordulójában, amelyen az előzetes eredmények szerint Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) a szavazatok 50,11 százalékát szerezte meg, a Nacionalista Köztársasági Szövetség (Arena) pedig a 49,89 százalékát.

Ezen a választáson egy szavazat is döntő lehet, jegyezte meg Moscoso.

A szavazóhelyiségek és az adattovábbítás vizsgálata során nem észleltek semmilyen problémát, mondta.

Úgy vélte, hogy a Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) bölcsen döntött, hogy nem hirdetett győztest, mert nagyon kicsi a különbség a két rivális párt között, és megvárja a teljes összeszámlálást.

Bárki is fogja kormányozni ezt az országot, nagy érettséget kívánunk neki, hogy megértse, hogy olyan országot irányít, amelynek 50 százaléka nem őt támogatta” – mondta.

Vasárnap késő éjjel egészen hajnalig az FMLN az előzetes eredményeket ünnepelte, amelyek gyakran megegyeznek a végső eredményekkel.

Eközben az Arena úgy fogalmazott a választások vége előtt, hogy nem fogják elfogadni ezeket az eredményeket, és tegnap reggel egyes támogatói és aktivistái a főügyész irodája előtt tüntetett a TSE ellen. 1.039 nemzetközi és 1.875 salvadori megfigyelőt akkreditáltak az elnökválasztásokra, akiket szétküldtek az egész országba.

Forrás: Prensa Latina