Costa Rica kormánya február 25-én arra kérte a Nemzetközi Bíróságot, hogy állapítson meg tengeri határokat közötte és Nicaragua között mind a Karib-tengeren, mind pedig a Csendes-óceánon.

Costa Rica azt állítja, hogy azok a koncessziók, amelyeket olajkutatás céljából Nicaragua átadott nemzetközi vállalatoknak azok Costa Rica-i vizeken vannak.

Azonban a nicaraguai alelnök, Omar Halleslevens azt mondta, hogy a koncessziók teljes egészében nicaraguai vizeken vannak, és Nicaragua „tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és a szomszédos országokat.” A Nemzetközi Bíróság előtt már van egy ügy, ami egyesíti Costa Rica panaszát a San Juan folyó torkolatának nicaraguai megszállását illetően, és Nicaragua panaszát arra a környezeti károsodásra nézve, amit a folyó mellé épített Costa Rica-i autópálya okozott.

Ehhez kapcsolódik, hogy mindkét Costa Rica-i elnökjelölt ismételten kijelentette a szándékát, hogy párbeszédet folytasson Daniel Ortega nicaraguai elnökkel a két ország között számos vitás kérdésben. Viszont mindketten úgy nyilatkoztak, hogy befejeznék a hírhedt autópályát a San Juan folyó déli partja mentén, amely hatalmas mennyiségű törmeléket juttat a folyóba.

Forrás: Nicaragua Network