Az Ötök Szabadságáért Nemzetközi Bizottság a kubai antiterroristákat jelölte a Human Rights People’s Choice Award 2014-re, ami azokat a személyeket vagy szervezeteket ismeri el, akik az emberi jogok védelméért dolgoznak.

A szervezet azt mondta, hogy azért jelölte Gerardo Hernándezt, Fernando Gonzálezt, Ramón Labañinót, Antonio Guerrerót és René Gonzálezt, vagy ahogy csak a világban ismerik őket, a Kubai Ötöket, mert egyaránt küzdöttek a kubai emberek és az Egyesült Államok és más országok állampolgárai védelméért a terrorista erőszaktól. 

Kockáztatták az életüket, hogy ezrek életét óvják meg. Ahelyett, hogy kitüntette volna őket, az Egyesült Államok hosszú és igazságtalan börtönbüntetésre ítélte őket.

Ennek ellenére, a Kubai Ötök kihúzták magukat, és méltósággal néztek szembe a büntetéseikkel. Ez a jelölés egy újabb módja annak, hogy felhívjuk az amerikai állampolgárok figyelmét az ügyükre, tette hozzá a szervezet.

A Kubai Ötöket akkor tartóztatták le, amikor olyan miami Kuba-ellenes csoportokat figyeltek meg, amelyeknek akciói több mint négyszáz halálos áldozatot követeltek az elmúlt 53 év során Kubában.

Gerardo, Antonio és Ramón továbbra is börtönben marad az azonnali szabadon bocsátásukért folytatott nemzetközi kampány ellenére.

René Gonzálezt 13 évnyi börtön után 2011. október 7-én engedték szabadon, ezt követően egy ideig feltételesen volt szabadlábon, majd lemondott az amerikai állampolgárságáról, Fernando pedig február 28-án tért vissza Kubába, miután letöltötte büntetésének utolsó napját egy arizonai büntetés-végrehajtási intézetben az Egyesült Államokban.

A Bizottság arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy március 21-ig szavazatokkal támogassák a jelölést.

A Human Rights People’s Choice Award része a kaliforniai székhelyű, 2002 óta működő Global Exchange társadalmi aktivista csoport díjátadó ünnepségének.

Forrás: Prensa Latina